Search
Close this search box.

Nastavljene zajedničke edukativne radionice džemata Sedrenik i Teftedarin Do

Imami i muallime dva sarajevska džemata Teftedarin do i Sedrenik zajedno sa džematskim odborima, te uz podršku glavnog imama dr. Abdulgaffara ef. Velića, na početku nove mektepske godine pokrenuli su jedan novi projekat za polaznike mekteba ova dva džemata. Riječ je o edukativno-kreativnim radionicama koje imaju za cilj edukaciju, kreativno izražavanje i moralno oplemenjivanje polaznika mektepske nastave. Također cilj je  međusobno upoznavanje i druženje mekteblija čime će se proširiti njihovo poznanstvo i prijateljstvo.

Polaznici radionica imat će priliku da kroz igru, zabavu i na jedan drugačiji način spoznaju i uče o  temama koje će se obrađivati. Djeca će se družiti i razvijati na socijalnom planu, jer time upotpunjuju svoju potrebu za međusobnom interakcijom. Kroz ove radionice omogućit će se djeci da razvijaju svoje emocionalne, socijalne, govorne, ali i kognitivne vještine, te da jačaju samopuzdanje.  Zamišljeno je da se u toku mektepske godine obradi deset tematskih radionica. Prva radionica je održana  25. i 26. 09. 2021. godine, a tema  radionice bila je: “Džamija – Allahova kuća.”  Cilj ove radionice je bio upoznati se sa džamijom i njenim značajem za muslimane, pokazati i predstaviti dijelove džamije i šta je njihova svrha, kao što je: mihrab, mimber, munara, abdesthana, šadrvan itd.

Druga radionica je održana proteklog vikenda 23. i 24. 10. 2021. godine na temu: “Voljeni poslanik Muhammed, a.s”, gdje su učenici nakon prezentacije i upoznavanja sa životom posljednjeg Allahovog Poslanika imali priliku izraditi i vlastitu levhu sa imenom Muhammeda, s.a.v.s.

Koristimo priliku da se zahvalimo svima koji su podržali projekat mektepskih radionica, a posebno voditeljicama ovih radionica  muallimama pomenutih džemata Sumeji Sultanović i Senidi Klisura-Balić.

Facebook
Twitter