Nastavak afirmacije naučno-istraživačkih studija o vakufu

Direktor Vakufske direkcije, dr. Senaid Zajimović danas je primio u radnu posjetu dr. Adisa Sultanovića, imama, muallima i hatiba u džematu Teftedarin do pri Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo.

Na sastanku se razgovaralo o potrebi da se mladi autori potaknu na pisanje  naučno-istraživačkih studija koje se bave uskom naučnom oblašću koja tretiraju pitanje vakufa. Ovom prilikom potpisan je sporazum između Vakufske direkcije i dr. Sultanovića o izradi naučno-istraživačke studije na temu: “Nacionalizacija vakufske imovine i finansiranje Islamske zajednice u BiH od 1959. do 1965. godine”.

Direktor Zajimović je istakao da je Vakufska direkcija kroz svoj rad uvijek nastojala da kroz sve aspekte društveno-političkog, naučnog i vjerskog života rasvijetli sva pitanja koja su vezana za teme koje se bave upravljanjem vakufskom imovinom i vakufima općenito. Istraživanje kojem se posvetio dr. Sultanović rasvijetliće jedan težak vremenski period za vakufe i Islamsku zajednicu općenito. Studija je posebno značajna utoliko što obrađuje vrijeme od 1959. godine kada se gasi Vakufska direkcija kao ustanova i kada se traže novi modeli finansiranja Islamske zajednice

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter