Search
Close this search box.

Nakon stogodišnje pauze proučena dova zahvalnosti na Šejhovoj Koriji

U subotu, 25. maja 2024. godine, proučeni su zikr i Dova zahvalnosti na Šejhovoj Koriji. Program su organizirali Muftijstvo sarajevsko, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo i Tarikatski centar – Hadži Sinanova tekija.

Na početku programa prisutne je poselamio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić. Dr. Velić je okupljenima kazao da je ovo posebno radostan dan za sve muslimane koji žive na području Sarajevskog medžlisa, te je naglasio da je ponosan što se nakon stotinu godina oživljava tradicija zikra i učenja dove na znamenitom lokalitetu Šejhove Korije.

O tradiciji dovišta na Šejhovoj Koriji, te učenju zikra i dove govorio je šejh Hadži Sinanove tekije Sead Halilagić. Šejh Halilagić je prisutnima uputio nekoliko poruka o važnosti ovakvih mističnih mjesta, kazavši, između ostalog, da nam ona služe da se s vremena na vrijeme odvojimo od materijalističkog uobičajenog svijeta koji nas okružuje i da se u intimi dove i zikra približimo Gospodaru moleći Ga za oprost i ruhanijet. Šejh Halilagić je nakon kratkog obraćanja predvodio i današnji zikr okupljenih. 

Na kraju programa okupljenima se obratio Dr. Samed Omerdić, rukovodilac Službe za vjeru i obrazovanje Muftijstva sarajevskog. Dr. Omerdić je prisutnima prenio srdačne selame muftije sarajevskog prof. dr. Nedžada Grabusa, te je naglasio da mi kao muslimani u svakom trenutku moramo biti svjesni Milosti Gospodara koji nas je počastio da budemo sljedbenici Kur’ana i Poslanika Muhammeda s.a.v.s., i da mjesta poput Šejhove Korije upravo služe kako bismo kroz učenje zikra i dove posvjedočili pokornost Allahu dž.š. i svoja srca približili Njegovom magfiretu. U svom obraćanju Dr. Omerdić je akcentirao tri temeljne teme u islamu, zahvalnost (šukr), strpljenje (sabr) i traženje oprosta (istigfar). Također, tom prilikom naglasio je da je današnje okupljanje, s ciljem oživljavanja svetosti Šejhove Korije, plod zajedničke ideje muftije sarajevskog prof. dr. Nedžada Grabusa i šejha Hadži Sinanove tekije Seada Halilagića, te da će Muftijstvo sarajevsko u saradnji s Medžlisom IZ Sarajevo i Tarikatskim Centrom IZ u BiH u narednom periodu učiniti dodatni napor da Šejhova Korija bude mjesto duhovnog susreta muslimana iz cijele Bosne i Hercegovine i bosanskohercegovačke dijaspore. Posebnu zahvalnost za dolazak na današnji zikr i dovu na Šejhovoj Koriji dr. Omerdić je iskazao ambasadoru Republike Turske u Bosni i Hercegovini Nj.E. Sadiku Baburu Girginu.

Programu zikra u učenja dove prisustvao je značajan broj vjernika, a na samom kraju programa dovu je proučio mr. Malik-ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama Medžlisa IZ Sarajevo.

Facebook
Twitter