Nakon mubarek Noći kadr u Podlugovima 27. dana ramazana promovisano 60 novih učača Kur’ana

U džamiji u Podlugovima sunčanog  proljetnog 27. ramazanskog dana upriličena je svečanost promocije 60 novih učača Kur’ana, koji su kur’ansko pismo naučili pred svojim efendijom Asmirom ef. Salihovićem, njegovim pomoćnikom Muhamedom Kadrićem i muallimom profesoricom Mejrimom Valjevac.  Gost ove izuzetne prilike u džamiji „Ljepotici“ bio je hafiz Ammar Bašić.

Djeci, čija su lica sjala radošću i uzbuđenjem, dodijeljeni su mushafi i paketići. Oni su izrazili radost što će odsad moći da se druže sa Allahovim najuzvišenijim govorom, a mnogima od njih ovo je bio prvi mushaf kojeg su u životu dobili.

Kaže se da nema duše na koju Kur’an ne djeluje, a bez duše nema života, stoga muslimani vjeruju da Kur’an ljude čini istinski živima, kao što proljeće oživljava prirodu, on oživljava ruh-dušu.

Ovo je veliki uspjeh s obzirom na otežane uslove i online izvođenje mektebske nastave, a za uspjeh su zaslužni muallimi, ali i sama volja, iskreni dječiji nijjet i trud.

Imam džamije u Podlugovima Asmir ef. Salihović kazao je da je ovo za njega, za muallime, za roditelje i djecu poseban dan, da poslije 27. Noći, Noći objave, Noći znanja, početka Objave Kur’ana, 27. dan bude kruna mektebske pouke, potvrda znanja i radost za srca mališana.

Danas promovišemo  vas koji ste završili kur’ansko pismo, to je veliki dan za nas sve i nas koji smo vas učili, za vaše roditelje i vas same. Prije šest-sedam godina imali smo možda ovoliko polaznika mekteba, danas je taj broj 300, imamo šest kur’anskih grupa, na to moramo biti ponosni. Ponosni smo i na vas jer vi ste naša uzdanica i na Sudnjem danu. Ja sam danas donio svoj prvi mushaf, kojeg sam dobio u svom rodnom gradu 1990. godine od svojih imama u Bijeljini. Ova knjiga ostala je u ratu u našoj kući, ljudi koji su u njoj živjeli sačuvali su i ponovo sam svoj mushaf našao poslije rata , tako će i vaš prvi mushaf uvijek biti poseban u vašim životima. Mi smo se prilagodili novim uvjetima koje je nametnula pandemija, mektebska nastava uspješno je i u online formatu realizirana, a nove platforme poput facebooka iskoristili smo za dodatnu afirmaciju mekteba i mektebske djece. Drago nam je da naša prostrana džamija i učionice postaju tijesne i da ćemo za nove mekteblije praviti novu  učionicu, kazao je Salihović.

Muhamed Kadrić, pomoćnik  imama,  kojemu je ovo prva  generacija učača Kur’ana kazao je da je Poslanik s.a.v.s. učio dovu da Kur’an bude proljeće naših srca a simbol proljeća je proživljanje,te da je  Kur’an ono što treba da proživi  srca, uputstvo za život, jer ako po njemu  postupamo nećemo  ni za čim žaliti i tugovati.

Dova Poslanika se nastavlja molbom da Kur’an učini svjetlom njegovih prsa, razlogom udaljavanja brige i tuge.

O posebnosti Kur’ana govorila je i muallima Mejrima Valjevac.

Na našim časovima nastojali smo, da pored učenja novih lekcija, uvijek razgovaramo o  Kur’anu, koji je najljepši Allahov govor, naš najbolji prijatelj, svjetlost na dunjaluku, svjetiljka u kaburu. On je naša veza između nebesa i zemlje, a njegovim učenjem mi tu vezu održavamo. Ničim se ne može zaraditi više sevaba nego učenjem Kur’ana, ali osim samog ibadeta i učenja na arapskom jeziku važno je i da razumijevamo Kur’an, njegove poruke i pouke i primjenjujemo ih u svom životu, poručila je Valjevac.

Prije učenja dove za nove učače Kur’ana poruku je uputio i hafiz mr. Ammar Bašić kazavši djeci da ovaj dan posebno pamte, kao što i Asmir ef. pamti i čuva svoj prvi mushaf kao posebnu uspomenu.

Danas 27. dana ramazana neka za vas počne odluka i namjera u vašim srcima da ćete živjeti po kur’anskim principima, a to znači  da se nikad u životu ne pokajemo za nešto što jesmo ili nismo uradili,  jer sa Kur’anom  uvijek znamo šta trebamo a šta ne trebamo uraditi. Kur’an je smjernica, pokazivač pravog puta, najbolja distinkcija između dobra i zla, kad imaš Kur’an u rukama, srcima i djelu znaš gdje treba da ideš i gdje da stigneš. Što budete više učili, primjenjivali Kur’an vaša duša bit će plemenitija. Zapamtite da je znak da Allah nekog voli taj da neko voli Allahovu Knjigu, kazao je, između ostalog, hafiz Bašić.

Ovih 60 mladih duša nakon 27. Noći kadr  i prvih kur’anskih riječi: „Uči, čitaj…“, dokaz su da se ta zapovijest u bosanskoj džamiji primjenjuje i nakon 14 stoljeća.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter