Search
Close this search box.

Na platou ispred Baščaršijske džamije održan predramazanski koncert

Na platou ispred Baščaršijske džamije održan je ramazanski koncert kojim je u Sarajevu najavljen dolazak ramazana, najodabranijeg mjeseca za muslimane.

Na koncertu duhovne muzike učestvovali su grupa Hazreti Hamza, Hor Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, dječiji horovi i polaznici mekteba u čijim predivnim izvedbama su uživali brojni građani kao i turisti.

Tradicionalni ramazanski koncert održan je u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo u sklopu manifestacije Ramazan u Sarajevu “Visit Sarajevo – Feel the spirit of Ramadan“.

Projekat već drugu godinu zaredom realizuje Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u saradnji Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Iz Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo izrazili su uvjerenje da projekat Ramazan u Sarajevu “Visit Sarajevo – Feel the spirit of Ramadan“ brojnim aktivnostima pruža nemjerljiv doprinos u kreiranju pozitivne atmosfere u blagoslovljenim danima mjeseca ramazana.

Namjera je da se građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine, kao i brojnim turistima i gostima ponudi veliki broj vrhunskih i vrijednih vjerskih i kulturnih programa.

– Ramazani u Sarajevu su posebni. Usudio bih se reći jedinstveni. Sarajevo je na poseban način stoljećima dočekivalo ovaj veliki mjesec, otvarajući svoja vrata i pokazujući svu svoju dobrotu i univerzalnost. Iako je uvijek lijepo i otvoreno, čini se da Sarajevo u ramazanu postaje još ljepše i otvorenije. Stoga Medžlis Sarajevu iz godine u godinu kontinuirano radi na očuvanju ove važne dimenzije našeg grada, čineći sve što je u našoj mogućnosti da svaki ramazan bude još posebniji. Želimo da i ove godine svi u Sarajevu, bez obzira na vjersku ili bilo koju drugu pripadnost, osjete posebnost i duh ramazana u Sarajevu, kao što to i naš slogan kaže – kazao je glavni imam Medžlis Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić.

Neke od aktivnosti koje će biti provedene su zajednički iftari, mukabele, posjete po mahalama, kao i već prepoznatljiva aktivnost “Ramazanske večeri”.

Ove godine “Ramazanske večeri” će biti realizirane prva tri vikenda: 24., 25., i 30 marta, 1., 7. i 8. aprila, u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese. Ušešće će uzeti eminentni gosti, koji će tretirati teme duhovnosti u vremenu i prostoru u kojem živimo, kao i kulturne i historijske zamenitosti i posebnosti Sarajeva i BiH. Svaka večer će biti obogaćena učešćem umjetnika koji njeguju duhovnu muziku. Posebni gosti će biti i učenici sarajevskih gimnazija, koji će imati priliku prezentirati svoj aktivizam i rad, te aktivno sudjelovati u realizaciji aktivnosti.

Program će biti prenošen uživo na BHT1, RTV BIR i službenom Facebook profilu Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Također, najavljen je i bajramski koncert “Bajram dođe, mirišu avlije”, koji će prvog dana Bajrama biti održan u dvorani “Mirza Delibašić” u Skenderiji. Koncert će biti humanitarnog karaktera, a prikupljena sredstva će biti donirana za nastradale u zemljotresima u Turskoj i Siriji.

Podršku manifestaciji su pružili Media centar Islamske zajednice, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, BHT, Hayat TV, BH Telecom, BH Pošta, Općina Stari Grad i drugi prijatelji.

Facebook
Twitter