Search
Close this search box.

Na mezarju Mrazište na Igmanu proučena hatma-dova šehidima Bosne i Hercegovine

U okviru programa obilježavanja 30. godišnjice Igmanske džamije imami Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo danas su na Šehidskom mezarju na Mrazištu proučili hatma-dovu šehidima Bosne i Hercegovine.

Nakon toga u Igmanskoj džamiji je ovom prilikom proučen i Jasini-šerif.

Malik-ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, kazao je kako je cilj ovakvih programa sjećanje na šehide koji su položili svoje živote u temelje naše domovine i slobode koju danas uživamo. 

– Ovo su prilike da se sjetimo ratnih dešavanja na području planine Igman i herojskih borbi naših gazija i šehida – istakao je efendija Šljivo.

Jubilarna 30. godišnjica Igmanske džamije obilježena je nizom sadržaja, a naredni će biti održan u srijedu, 7. februara.

– Održat ćemo okrugli sto u Bošnjačkom institutu u Sarajevu, na kojem će učestvovati muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, glavni imam Medžlisa Sarajevo dr. Abdulgafar Velić, general Ismet Hadžić, Nezim Halilović Muderis, imam u Oružanim snagama BiH mr. Haris Hadžić, kao i brigadir Zijad Rujanac – najavio je Šjivo.

Medžlis Sarajevo ovu značajnu godišnjicu Igmanske džamije obilježava ističući važnost Igmanske džamije u jednom jako izazovnom i bremenitom vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Igmanska džamija prva je podignuta u nezavisnoj Bosni i Hercegovini. 

Džamiju na Igmanu gradili su borci na vlastitu inicijativu u pauzama između redovnih odbrambenih zadataka. Građena je u zimskim uslovima otežanog kretanja kroz snježne nanose.

Visokim htjenjem i naporom pripadnika jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine radovi su završeni i džamija je otvorena 5. februara.

Osim za obavljanje vjerskih obreda, džamija je služila i za smještaj ranjenih boraca, i utoliko je njen značaj još naglašeniji.

Facebook
Twitter