Search
Close this search box.

Na Fakultetu islamskih nauka magistrirao pomoćnik glavnog imama hafiz Ammar-ef. Bašić

Na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu 18. marta 2020. godine, uspješno je odbranjen magistarski rad kandidata Ammar-ef. Bašića pod naslovom “Sadržajni i strukturalni aspekti hutbi Poslanika, s.a.v.s.”. Rad je odbranjen pred Komisijom u sastavu: prof. dr. Zuhdija Hasanović, predsjednik Komisije, prof. dr. kurra hafiz Dževad Šošić, član Komisije i doc. dr. hafiz Kenan Musić, mentor i član Komisije.

U svom vrlo zanimljivom, društveno korisnom i sadržajnom radu i istraživanju, kandidat hafiz Bašić je između ostalog razmatrao sadržaje Poslanikovih s.a.v.s. hutbi, uz promišljanje o okolnostima u kojima su hutbe izrečene, porukama koje je Poslanik akcentirao te efektima koje je na slušaoce ostavljao. Kandidat Bašić je istražio strukturalne aspekte Poslanikovih hutbi uz analizu predstavivši kompozicije i forme istih uz analizu jezičkog stila, izraza i stilskih figura prisutnih u hutbama i govoru Poslanika a.s.  

Komisija je pohvalila rad i istraživanje hafiza Bašića uz preporuku za izdavanje ovog vrijednog i korisnog štiva, pogotovo za imame i hatibe. Zaključci magistarskog rada hafiza Bašića mogu se svesti na sljedeće:

– Poslanikove a.s. hutbe su bile aktuelne, relevantne i primjenjive;

– Sadržaj Poslanikovih hutbi su činila podsjećanja na Allaha, Ahiret i smisao postojanja kroz obavezno usmjeravanje slušaoca ka rješenju;

– Emocije su imale važnu ulogu u Poslanikovim hutbama uz nužnu ravnotežu, ali govor mora ostavljati traga;

– Poslanikova poruka je bila jasna, jezgrovita i motivirajuća.

Ammar Bašić (sin Nihada i Halide) rođen je 6. aprila 1989. godine u Derventi. Nakon završene osnovne škole u Sarajevu, upisuje Gazi Husrev-begovu medresu koju 2008. godine okončava kao učenik generacije. U medresi se istakao kao urednik školskog lista Zemzem, pobjednik takmičenja iz arapskog jezika i predsjednik razreda kroz četiri godine. Kao učenik trećeg razreda medrese, u aprilu 2007. godine, položio hifz pred komisijom Rijaseta IZ u BiH i stekao zvanje hafizu-l-Kur’an. Muhaffiz mu je bio hafiz Mensur Malkić. Učestovao u finalnom krugu internacionalnih takmičenja iz hifza u Dubaiju i Meki. Nakon medrese, upisuje Fakultet islamskih nauka u Sarajevu kojeg završava 2012. godine kao najbolji student generacije s prosjekom ocjena 9.5, čime stiče zvanje profesora islamske teologije.

Pet godina (2011-2016.) radio kao honorarni imam, hatib i muallim u MIZ Sarajevo, u džematima Bulbulistan i Lužani. Po jednu školsku godinu (2013-2014.) radio kao vjeroučitelj u sarajevskoj Drugoj gimnaziji i OŠ „El-Manar“ (2014-2015.)   Tri godine (2016-2019.) radio u Gazi Husrev-begovoj medresi, prvo kao odgajatelj, a potom i kao profesor akaida i tefsira. Od januara 2019. godine radi u Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo na poziciji pomoćnika glavnog imama.

Za vrijeme studija bio angažovan kao vanjski saradnik na Radiju BIR. Dosad napisao značajan broj tekstova za Zemzem, Mlađak i Preporod. Jedan od redovnih predavača na halki hadisa četvrtkom u Tabačkom mesdžidu. Održao niz predavanja u džematima širom domovine i dijaspore. Kao muhaffiz izveo dvojicu hafiza.Aktivno koristi arapski i engleski jezik. Sretno je oženjen suprugom Azrom s kojom ima sina Fatiha.

Facebook
Twitter