Search
Close this search box.

Mukabela u džematu Dobrinja 1-C5: 24. džuz učilo 26 mekteblija

U mnogim bosanskohercegovačkim džamijama se tokom mjeseca ramazana organiziraju mukabele. Učenjem i slušanjem učenja Kur’ana vjernici se za svaki dan ramazana podsjećaju na poruke jednog kur’anskog džuza, čime se dodatno jača veza sa Objavom.

Koliko je snažna veza posjetilaca džamija sa praksom učenja mukabele govori i činjenica da brojne džematlije svoje dnevne obaveze prilagođavaju terminu učenja mukabele, kako bi joj mogli prisustvovati.

Sastav učača mukabele se razlikuje od džamije do džamije; negdje je uče isključivo hafizi, negdje imam i mujezin, negdje imam sa imamima susjednih džemata, negdje imam sa dćematlijama ili polaznicima mektepske pouke.

Posljednja dva aranžmana su posebno znakovita, jer ukazuju na to da su džematlije ili mekteblije jednog džemata sposobni samostalno pred slušaocima učiti Kur’an. To svjedoči njihovoj posvećenosti i vremenu provodenom vježbajući kiraet; a nerijetko i vrijednom imamskom radu u mektebu, ali i sa džematlijama.

Jedan tako znakovit primjer dolazi iz džemata Dobrinja 1-C5 gdje je 24. džuz Kur’ana na mukabeli učilo 26 polaznika mektepske pouke.

Facebook
Twitter