Search
Close this search box.

Muftija sarajevski uručio dekret glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo

U ponedjeljak, 3. juna 2024. godine, muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus uručio je dr. Abdulgafar-ef Veliću dekret za novi četverogodišni mandat na dužnost glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. 

Muftija sarajevski je čestitao je glavnom imamu i poželio mu uspjeh, izrazio nadu da će svoju misiju nastaviti izvršavati uspješno kao i dosada, te pozvao prisutne imame, rukovodice Službi i institucija Medžlisa da mu u tom smislu budu oslonac i podrška. 

Uručivanju dekreta prisustvovao je rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog dr. Samed Omedić, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo g. Jusuf Zahiragić i rukovodioci službi, imami članovi Izvršnog odbora, te saradnici glavnog imama i članovi Službe za vjerske i odgojno-obrazovne poslove. 

Dr. Abdulgafar ef. Velić je dvadeset godina obavljao posao imama, hatiba i muallima. Trinaest godina bio je imam Istiqlal džamije, centralne džamije Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. Četiri godine je pomoćnik muftije sarajevskog za vjerske poslove i obrazovanje, a od 2018. do 2020. godine rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog. 

Dužnost glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo obavlja od juna 2020. godine. 

Dr. Abdulgafar ef. Velić završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, a potom Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Postdiplomski studij na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, oblast „Islam i modernost“, završava 2012. godine. Tema magistarskog rada je „Evropa u djelima Bošnjaka u periodu austrougarske uprave nad Bosnom i Hercegovinom 1878-1918“.

Doktorski studij na Filozofskom fakultetu u Sarajevu završava u julu 2016., kada brani doktorski rad na temu „Socijalna misao Bošnjaka u periodu modernizacije bosanskohercegovačkog društva“.

Autor je dvije knjige „Pod bosanskim kubetom“ i „Bošnjaci i Evropa“. Koautor je monografije „100 bošnjačkih imama“ kao i stručnih djela „Priručnik za mukabele“  i „Ramazanski dersovi“.

Facebook
Twitter