Search
Close this search box.

Muftija sarajevski i akademik Karić obratili se na redovnom seminaru imama MIZ Sarajevo

U Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu 12. Januara 2022. godine održan je prvi ovogodišnji redovni seminar za imame MIZ Sarajevo.

Uz pozdravne riječi, glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdugafar-ef. Velić čestitao je imamima na odgovornom radu u proteklom periodu, kao i pokazanoj spremnosti da svoje aktivnosti prilagode svim izazovima, te unatoč otežanim okolnostima sačuvaju njihov kontinuitet.

Imamima su se tokom seminara obratili akademik Enes Karić i prof. dr. Nedžad Grabus, muftija sarajevski.

Prilikom svog obraćanja, dr. Karić je pomenuo rad na knjizi eseja koja će biti nastavak djela “Kako čitati Kur’an”.

Njen sadržaj će tretirati nekoliko velikih pitanja o Kur’anu koja, kako navodi, nisu isto što i kur’anska pitanja. Tako će u njenim podnaslovima stajati „Zašto Bog“, „Zašto svijet“, „Zašto čovjek“, „Zašto više religija“, „Zašto život“, „Zašto smrt“, „Zašto Ahiret“, „Zašto grijeh“, „Zašto pitanja i odgovori iz Kur’ana“.  

Nakon predstavljanja sadržaja knjige, dr. Karić je detaljno predstavio neke njene teze.

– Kada čitamo Kur’an, od sure El-Fatiha do sure En-Nas, on je okrenut prema nama. U kur’anskom tekstu nema niti jednoga retka o samosti Božijoj, baška je ono što su filozofski osvrti kasnije domislili o tome šta je bilo prije svijeta – istakao je profesor Karić podsjećajući kako Kur’an svojom okrenutošću stvorenome nosi poruke Stvoritelja.

Naznačio je kako ova okrenutost prema svijetu indirektno naglašava Božije prisustvo kroz isticanje dunjalučkog reda i sklada.

– Svo stvaranje je okrenuto prema čovjeku, a kur’ansko opisivanje tog stvaranja i održavanja jeste podsjećanje na Boga – kazao je prof. dr. Enes Karić.

Tokom izlaganja ukazao je na dva aspekta odnosa prema Stvoritelju; jedan označava ljudsku potrebu da traži utočište kod Boga, a drugi potrebu da promišlja aspekte stvorenog svijeta oko sebe.

Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus je pohvalio rad MIZ Sarajevo, poručivši kako je prema rezultatima rada uočljiva dobra saradnja između glavnog imama, njegovih saradnika, predsjednika Izvršnog odbora i imama.

Tokom osvrta na rad imama, muftija Grabus je istakao kako su oni u stalnom kontaktu sa džematlijama, te imaju uvid u realno stanje u lokalnim zajednicama. Pohvalio je njihovu posvećenost i odgovornost, kako u radu sa džematlijama, tako i u održavanju mektebske pouke, te najavio nove projekte i aktivnosti koje se planiraju ralizirati u 2022. godini.

Facebook
Twitter