Search
Close this search box.

Muftija sarajevski prisustvovao redovnom seminaru imama MIZ Sarajevo i održao predavanje

U srijedu 29. septembra 2021. godine u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu održan je redovan seminar za imame Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo. Na seminaru je prisustvovao i prigodno predavanje održao muftija sarajevski dr. Nedzad-ef. Grabus, kojem je ovo prvi susret sa sarajevskim imamima kako je sredinom septembra stupio na dužnost.

Na početku seminara glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić čestitao je u ime Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo novom muftiji i izrazio želje za uspješan rad. Prezentiravši aktivnosti i strukturu zaposlenih Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, glavni imam je naglasio predanost imama zajedničkoj misiji i njihov nesebičan svakodnevni trud i rad.

Muftija je pohvalio rad imama u proteklom periodu i njihovu organizaciju vjerskog života i mektebske pouke u okolnostima pandemije, naglasivši kako se posvećen i predan rad prepoznaje.

Uz ukazivanje na prednosti strukture uposlenika MIZ Sarajevo, muftija je naglasio kako treba iskoristiti prisustvo imama sa višegodišnjim iskustvom rada u Zajednici kako bi se od njih učilo, ali i prisustvo mlađih imama kako bi ih se adekvatno usmjerilo u imamskom radu.

Uputivši nekoliko savjeta prisutnim imamima, dr. Grabus se osvrnuo na tri nivoa imamskog djelovanja; lokalni, regionalni i globalni. Podsjetio je na činjenicu da je jedna od važnih karakteristika Islamske zajednice njeno prisustvo u svakom dijelu Bosne i Hercegovine gdje žive muslimani.


Uz pohvalu dosadašnjeg rada imama i muallima sa raznim društvenim kategorijama, muftija je istakao kako su aktivnosti u okviru Mreže mladih, Odjela za brak i porodicu i Škole hifza element koji dobro povezuje različite organizacione jedinice Zajednice i da na tome i dalje treba predano raditi.

Facebook
Twitter