Search
Close this search box.

Muftija prof. dr. Grabus na prestižnoj konferenciji u Dohi: Afirmiranje vrijednosti istine i prijateljstva

U organizaciji Međunarodnog centra za međuvjerski dijalog u Dohi se održava 14. konferencija o međureligijskom dijalogu na temu govora mržnje prema drugima. Na skupu učestvuju profesori, vjerski lideri i predstavnici vladinih i nevladinih organizacija iz više od sedamdeset država. Direktor Centra, dr. Ibrahim al-Nuaimi, je naglasio važnost saradnje i zajedničkog djelovanja u afirmiranju vrijednosti koje povezuju ljudsku zajednicu i čuvaju stabilnost naših društava.

Na konferenciji učestvuje i muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus koji je govorio o formama i vrstama izražavanja govora mržnje u javnom prostoru što se manifestira kroz obrazovne, političke i medijske obrasce. Muftija je naglasio potrebu definiranja i razumijevanja razlike između slobode govora i izražavanja stavova i pogleda koji izražavaju mržnju prema drugima.

Problem mržnje prema drugima može biti generiran kroz zvanične vladine institucije, obrazovni sistem ili putem različitih formi djelovanja u javnom prostoru. Postoji velika saglasnost o važnosti zaštite sakralnih objekata koji su često meta izražavanja mržnje prema vjerskim simbolima.

IMG-20220525-WA0001.jpg

Muftija je naglasio da je neprihvatljivo javno desakraliziranje svete knjige Kur’ana u slobodnim evropskim državama i to pod zaštitom snaga sigurnosti. Mržnja prema drugima ne može biti shvaćena kao sloboda izražavanja, govora ili praktičnog djelovanja. U evropskom kontekstu postoje otvorene rasprave o religijskim simbolima u javnom prostoru i to na način da često pojednostavljuju suštinske probleme s kojima se suočavamo u savremenosti.

Zato je važno razvijati programe i projekte koji povezuju članove šire zajednice na osnovama vrijednosti koje su fundamentalne za društvenu povezanost. Suštinska poruka islama je prijateljstvo i poštivanje. Potrebno je razvijati strateške programe u evropskom obrazovnom sistemu koji mogu dugoročno djelovati na proces prihvatanja različitosti koje su sastavni dio savremenih društava. Muftija je ukazao na problem negiranja počinjenih zločina i genocida koji kontinuirano proizvode mržnju. Pozvao je na zajedničko djelovanje vjerskih zajednica na razvijanju važnosti međusobne saradnje. Naglasio je predanost Islamske zajednice u BiH dijalogu i razvijanju programa koji povezuju sve ljude u činjenju dobra, poštivanju ljudskih prava i vladavine prava.

Facebook
Twitter