Search
Close this search box.

Muftija Grabus otvorio Sportski susret Mreže mladih Muftijstva sarajevskog

Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad-ef. Grabus otvorio je danas Sportski susret Mreže mladih Muftijstva sarajevskog.

Obraćajući se mladim, muftija Grabus je ukazao na značaj zajedništva i značaj svijesti o vlastitom identitetu.

– Aktivnosti poput ove današnje nastoje u vama razvijati duh pripadnosti i lojalnosti domovini Bosni i Hercegovini te Islamskoj zajednici. Važno je da znate ko ste i kome pripadate – kazao je muftija Grabus.

Između ostalog, mlade je podsjetio da su vjera i moral neodvojivi, kazavši kako se upravo kroz projekat Mreže mladih nastoje izgraditi ličnosti koje će vjerovati i biti moralne. 

– Znamo sa kojim izazovima i dilemama se susrećete, ali važno je da znate da postoje vrijednosti koje su neupitne, a kroz Islamsku zajednicu, kao i kroz projekat Mreže mladih, nastojimo graditi ličnosti koje će njegovati te vrijednosti. Kad ne znate kuda se okrenuti, idite kod vašeg imama. On je vaš prijatelj i s njim sigurno možete razgovarati o pitanjima o kojima ne možete razgovarati na drugim mjestima – naglasio je muftija. 

Muftija Grabus je ovom prilikom ukazao i na privilegiju slobodnog izražavanja, poručivši mladima da je trebaju čuvati i koristiti.

– Vaša generacija je u poziciji da može slobodno izražavati svoje stavove. Nemojte zaboraviti da ovakav skup prije 50 godina u Bosni i Hercegovini nije bio moguć.

Važno je da sačuvamo mogućnost govora o vlastitim vrijednostima, o onome što vjerujemo i što razumijemo.

Mreža mladih je, u tom smislu, pokret iznad svih ličnih i malih interesa. Naš zajednički interes je da vi budete dobri mladići i djevojke, koji će se kvalitetno obrazovati, zasnovati porodice, i povrh svega biti sposobni svjedočiti ove vrijednosti – poručio je muftija sarajevski. 

Na otvaranju se obratio i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo Abdulgafar-ef. Velić.

– Želim vam da ovdje privedete lijepo vrijeme, steknete nova poznanstva, te da kroz naše aktivnosti dodatno ustabilimo naše safove i povežemo se. Pred nama su nove aktivnosti, ali i potencijalni problemi koje trebamo rješavati na jedan mudar način – kazao je dr. Velić.

Susret se, drugu godinu, održava u džematu Misoča Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Ilijaš, a imam džemata Dženan-ef. Mahmutović poselamio je prisutne u ime džemata i džematskog odbora, te kazao kako im je čast što su i ove godine domaćini. 

Današnja aktivnost je okupila oko 160 aktivista sa 15 punktova Mreže mladih Muftijstva sarajevskog.

Facebook
Twitter