Mreža mladih Vogošća u posjeti džematu Prača

Mreža mladih Sarajevo u svome radu u 2021. godini posebnu pažnju će dati aktivnostima u povratničkim džematima i medžlisima, u kojima će učešće uzeti mladi aktivisti, imami i džemati. Namjera je kod mladih graditi empatiju prema potrebitim, povezati se sa povratnički džematima, te uticati na svijest vjernika o potrebi stalne brige i prisutnosti na ovim područjima. Svaka od osam opštinskih mreža Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo će posjetiti, isplanirati i realizirati aktivnosti u jednom povratničkom džematu ili medžlisu. Nosioci aktivnosti će biti imami, džemati i aktivisti mreže mladih.

U četvrtak, 04.03.2021. godine su, tako, članovi Mreže Mladih Vogošća posjetili jedan od najznačajnijih povratničkih džemata za sarajevski medžlis, džemat Prača. Cilj posjete bio je upoznati se sa stanjem u ovom džematu, te potencijalnim prilikama koje bi na najljepši i najkorisniji način povezale Mrežu mladih Vogošća sa džematlijama džemata Prača.

Alija ef. Čančar, nama lijep primjer imama predanog svojoj misiji, predstavio nam je svoj džemat, džematlije i uslove rada i djelovanja na ovom području. Nekoliko porodica ovog džemata, prilikom posjete, obradovano je prigodnim hedijama.

Zajedno sa vrijednim aktivistima Mreže mladih Vogošća bili su i pomoćnik glavnog imama Miralem-ef. Babajić i Ferid-ef. Ganić, koordinator za društvenu brigu MIZ Sarajevo, koji su svojim prisustvom dali podršku ovoj aktivnosti i mladim aktivnistima.

Aktivnosti Mreže mladih Sarajevo u povratničkim džematima će se nastaviti i narednom periodu različitim humanitarnim, ekološkim i društvenim aktivnostima.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter