Search
Close this search box.

Mreža mladih Stari Grad: Radionice o tradicionalnim umjetnostima

Mreža mladih Stari Grad, u saradnji sa Berise akademijom, realizira edukativne i kreativne radionice o tradicionalnim umjetnostima, a sve u cilju razvoja kapaciteta i sticanja novih vještina kod mladih, korisnog korištenja vremena, ali i novih saznanja o ovoj temi.

„Ovo je izuzetna prilika da se mlade osobe upoznaju sa više vrsta tradicionalnih umjetnosti putem kreativnih radionica sa vrsnim edukatorima i umjetnicima“, kazao je g. Irfan Garić, direktor Berise akademije.

Prema njegovim riječima do sada uspješno realizovano 7 radionica tradicionalnih umjetnosti i to: Kaligrafija, Ebru, Folija, Filcanje, Dekupaž, Simegrafija i String art.

Edukatori iz Berise akademije su pokušali tokom trosatnih radionica da približe određene umjetnosti i stvore interesovanje kod mladih da se neki od njih možda nastave zanimati i baviti nekom od tradicionalnih umjetnosti.

U narednom periodu je planirano da se urade još dvije radionice tradicionalne umjetnosti i predavanje i turistička tura o historijskom razvoju tradicionalnih umjetnosti u Sarajevu koju će realizovati univerzitetski profesor historije umjetnosti dr. Haris Dervišević.

Završna aktivnost projekta je zajednička izložba radova svih polaznika ovog projekta koja će se održati u subotu 19. decembra 2020. godine od 14 sati u prostorijama Berise akademije Sarajevo, Avdage Šahinagića 14 (preko puta Vijećnice). Izložba će biti otvorenog tipa i svi su dobro došli.

Treba naglasiti i da su sve aktivnosti projekta rađene u skladu sa svim propisanim epidemiološkim mjerama.

Facebook
Twitter