Search
Close this search box.

Mreža mladih Sarajevo prisustvovala svečanom otvaranju Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu

U Mrkonjić Gradu danas je za sve vjernike otvorena ponovno sagrađena Kizlar–agina džamija, sa koje se nakon 31 godinu začuo ezan, a nakon što je 1993. godine spaljena, minirana i porušena.

Bio je to emotivan trenutak za brojne vjernike iz cijele BiH i šire, koji su automobilima i autobusima doputovali iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, Zenice, Mostara, Sarajeva, Banja Luke, Travnika, Krajine…Svečanosti je prisustvovao i veliki broj dužnosnika iz vjerskog, društvenog i javnog života u Bosni i Hercegovini.

Aktivisti mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo prisustvovali su svečanosti otvaranja novoizgrađene Kizlar-agine džamije. Njih oko 40 su u organizaciji Vakufske direkcije bili ponosni što su imali priliku da prisustvuju svečanom otvaranju ove prelijepe džamije.

– Mrkonjić Grad je, kao i desetine drugih gradova u Bosni i Hercegovini, nastao razvijajući se oko osnovanog vakufa, te se u tome ogleda i značaj ponovne izgradnje ove džamije, koja ponovo krasi Mrkonjić Grad – kazao je Muhamed Džakić, vođa puta i član Mreže mladih Medžlisa Sarajevo.

Aktivisti nisu krili zadovoljstvo što su imali priliku upoznati i delegaciju Generalne direkcije vakufa Republike Turske i izraziti im zahvalnost na podršci u obnovi vakufa, te vidjeti koliko truda se ulaže da bi dobro naših predaka bilo sačuvano i njegovano.

Istakli su kako su kao mladi okrenuti ka budućnosti, ali da pravilnim odnosom prema prošlosti, i čuvanjem naše baštine, jasnije vidimo svoj put i ulogu.

Aktivisti Mreže mladih su zahvalili Vakufskoj direkciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na čelu sa direktorom hafizom dr. Senaidom Zajimovićem, Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske, te svim organizatorima i domaćinima koji su im omogućili ovo današnje putovanje.

Nakon svečanosti aktivisti su u povratku obišli grad Travnik, gdje su razmijenili utiske i nastavili druženje.

Džamija je prvi put izgrađena u periodu od 1591. do 1595. godine. Kizlar – agina džamija koja je kroz svoju historiju nekoliko puta obnavljanja, zapaljena je i minirana 1993. godine, potom je srušena, a materijal je odvezen na deponiju smeća koja se nalazi na lokalitetu Grabež. 

Generalna direkcija vakufa Republike Turske obezbijedila je sredstva i džamija je obnovljena.

(A.N./Preporod.info)

Facebook
Twitter