Search
Close this search box.

Mreža mladih Sarajevo: Aktivnosti jesenjeg modula u džematima

Mreža mladih Sarajevo počela je sredinom septembra novi semestar različitim aktivnostima koje su imale za temu Dinske šarte – temelje vjerovanja, kako je predviđeno planom i programom Mreže mladih Muftijstva sarajevskog.

Protekli vikend su voditelji mreža po općinama iskoristili vrijeme da održe sastanke sa mladim koordinatorima džemata, razgovaraju o zadanoj temi, dogovore sa njima konkretne aktivnosti i zaduženja u narednom periodu, ali i da predstave Mrežu starijim polaznicima mekteba u svojim džematima.

Mreža mladih Novi Grad je, tako, u petak 02.10.2020. godine, poslije akšam-namaza u džematu Zabrđe organizovala radni sastanak koordinatora na kojem su fromirani timovi kroz koje će članovi spram svojih afiniteta ubuduće djelovati. To je rezultat potreba, ali i izraženih želja članova iskazane kroz ranije sprovedenu anketu, a sve u cilju efikasnijeg i uspješnijeg rada, bolje povezanosti članova i kvalitetnijih aktivnosti na terenu.

Jedan od osnovnih načina djelovanja Mreže mladih jeste da mladi sami rade na osmišljavanju i realizaciji sadržaja, kao i da prezentiraju teme aktuelnog modula na džematskom nivou.

Članovi Mreže mladih džemata Alipašino B faza su polaznicima mekteba, u nedjelju 4. oktobra 2020. godine organizirali kreativnu radionicu i druženje gdje su im prezentirali rad Mreže mladih, ali i govorili o temeljima vjerovanja. Slične aktivnosti se nastavljaju u džematima i u narednom periodu.

Isto tako, u nedjelju, 05 oktobra 2020. godine u Centralnoj džamiji na Ilidži održan je prvi sastanak i druženje koordinatora Mreže mladih Ilidža. Na početku je pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo mr. hafiz Ammar-ef. Bašić je razgovarao sa koordinatorima o dinskim šartima, posebno se osvrnuvši na imanske šarte. Zajedno smo se podsjetili na osnovne postulate islama, i postavili nove zadatke i ciljeve.

Razgovor o dinskim šartima i dogovor o budućim aktivnostima

Nakon uvodnog dijela, predstavljeni su novi koordinatori za džemate sa područja općine Ilidža. Razgovarano je o budućim aktivnostima, i novim ciljevima koji nas čekaju u novom semestru.


U džematu Lokve-Gradac održano je druženje Mreže mladih džemata gdje je razgovarano o vjerovanju, ali i o aktivizmu i obrazovanju. Mladi su imali priliku da o temama razgovaraju sa prof. Salihom Sagiom, direktorom svih balkanskih škola Mearif. Nakon lijepog druženje i razgovora dogovorene su aktivnosti u narednom preiodu.

Facebook
Twitter