Search
Close this search box.

Mreža mladih S. Grad: U jednoj godini preko 60 dana volontiranja i hizmeta zajednici

U subotu, 24. oktobra 2020. godine, Mreža mladih Stari Grad u saradnji sa Službom za vjerske i odgojno obrazovne poslove Medžlisa IZ Sarajevo u prostorijama Studentskog centra IZ upriličila je sastanak i druženje imama i članova Mreže mladih sa područja Starog Grada. Sastanku su prisustvovali glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić i pomoćnik glavnog imama za rad sa mladima Miralem-ef. Babajić.

Uz pridržavanje svih propisanih mjera, druženje je počelo učenjem odlomka iz Kur’ana Časnog, kojeg je proučio Abdel Fejzić, koordinator Mreže mladih džemata Sedrenik. Nakon toga prisutnima se obratio voditelj Mreže mladih Stari Grad Mirsad-ef. Đerzić. U svom kraćem izlaganju zahvalio se imamima za svesrdnu podršku koju su pokazali u proteklom periodu i omladini koja je vrijedno radila u proteklom periodu, a posebno danima pandemije. Pored čestitke za uspješan rad i uloženi trud, najavio je prikazivanje video prezentacija sa aktivnostima koje su realizovali u više od trideset različitih sadržaja u 2019/20. akademskoj godini.

Prisutne je poselamila i Emina Serdarević koordinatorica džemata Vrbanjuša i kapiten tima Mreže mladih Stari Grad. Ona je iskoristila priliku da se zahvali prisutnima za podršku, posebno imamima, te da u ime mladih potvrdi spremnost da i dalje čuvaju emanet koji su preuzeli i dostojanstveno promovišu istinske vrijednosti među našim džematlijama.

Prisutnima se obratio i pomoćnik gl. imama Miralem-ef. Babajić koji je pohvalio članove Mreže mladih Stari Grad kazavši da su veliki izazovi i svi bitniji događaji uglavnom realizovani na području Starog Grada, a da su tu pomogli baš oni, jer su uvijek bili dobri domaćini.

Nakon toga svi prisutni su pogledali video prezentaciju, koja im je pomogla da se prisjete lijepih i nezaboravnih trenutaka sa druženja i uspješne realizacije zacrtanih ciljeva. Možemo istaći da pored redovnih aktivnosti, radionica i druženja mladi su imali priliku da zajednički putuju, učestvuju na kampovima i stručnim savjetovanjima. Također, posebno mjesto zauzimaju humanitarne aktivnosti i hizmet mladih koji su pokazali u toku pandemije. Pored toga što su se stavili na raspolaganje imamima za sve aktivnosti, a posebno za hizmet starijim džematlijama, realizovali su veoma uspješno nekoliko vrijednih akcija:

  1. Zajedno sa općinom Stari Grad i pekarom MBA realizovali su podjelu hljeba licima starijim od 65 godina koji u svojim domaćinstvima nisu imali mlađih članova. U akciji koja je trajala od 30. marta do 22. maja učestvovalo je 12 imama  i 43 člana Mreže mladih Starih Grad, a svaki drugi dan su dijelili i do 217 hljebova. Mladi su u ovom periodu 23 puta posjetili starije osobe i tom prilikom su ukupno podijelili 4611 hljebova hljebova.
  2. Obezbijedili su sa Općinom Stari Grad, firmom Skuter d.o.o. i Nerminom Ikovićem 800 ramazanskih poklon-paketića sa posebnim vaktijama za djecu i lampionima, za redovne polaznike iz 17 starogradskih mekteba uoči ramazana.
  3. Sa Uredom za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH dijelili su iftare koji su pripremani u Narodnoj kuhinji S. Grad.
  4. Za ramazanski bajram posjetili su štićenike Zavoda “Mjedenica” i uručili poklone za 34 korisnika Radionice za radnu okupaciju i 128 bajramskih paketića za učenike Osnovne škole (OŠ) i Vrtića. Uz poklone sa ispunjenim posebnim željama i bajramluk, uručili su im i  slatki poklon butika Badem i poklon Grada Sarajeva. U ovoj akciji su im se pridružili i članovi Mreže mladih IZBA. O drugim aktivnostima možete više saznati iz videa koji objavljujemo.

Zanimljivo je još kazati i to da su ove vrijedne djevojke i mladići u toku prošle godine volontirali više od 60 dana.

Nakon video prezentacije prisutne je poselamio i uputio im prigodnu poruku glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić. Pored čestitke za dosadašnji rad ukazao je na važnost postojanja Mreže mladih skrenuo je pažnju na važnost Sarajeva i Starog Grada za muslimane Balkana. Kazao je između ostalog da je: „Sarajevo je duhovni centar za većinu muslimana koji žive na Balkanu pa i šire i stoljećima su drugi muslimani sa poštovanjem gledali na Sarajevo. Na području Starog Grada se nalaze naše najvažnije institucije kao i mezari naših najvećiha alima i gazija. Sve su to vrijednosti koje treba njegovati i čuvati. Zato mladi i imami sa Staroga Grada imaju poseban emanet da dostojno čuvaju i drugima pokazuju te vrijednosti i znamenitosti našeg naroda.“

Nakon toga uslijedila je ugodna diskusija i druženje. U sklopu te diskusije iskazana je potreba da se još dodatno oplemene aktivnosti mreže mladih i da se u budućnosti razmišlja o adekvatnom prostoru koji bi mladima još dodatno pomogao u realizaciji njihovih aktivnosti. Najavljene su i aktivnosti koje slijede, a posebno među njima u sklopu drugog modula jesenjeg semestra koji nosivi naziv „Ovako bi Poslanik postupio“ , a namjera je posjetiti bošnjačku djecu iz Podrinja koja pohađaju instruktivnu nastavu u Novoj Kasabi i da obradovati ih poklonima u toku mjeseca rebiul-evvela.

Facebook
Twitter