Search
Close this search box.

Mreža mladih: Brojnim aktivnostima u 2020. godini opravdano povjerenje

Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo u 2020. godini je radila bez prekida, uz prilagođavanje propisanim epidemiološkim mjerama zaštite i aktuelnoj situaciji na terenu. Članovi Mreže su na terenu bili na raspolaganju imamima, džematima, organizacijama, mjesnim zajednicama i opštinama i pomagali kupovinom namirnica, lijekova, plaćanjem računa, podjelom paketa i iftara, i td. U isto vrijeme, nisu zapostavili niti edukativne sadržaje. Oni su, tako, organizirali online predavanja, druženja i učenje, a popuštanjem mjera su nastavili sa radionicama i  susretima u džamijama. Možemo slobodno kazati da je Mreža mladih kroz svoje aktivnosti i projekte u 2020. godini pokazala najbolje od sebe, dokazavši opravdanost postojanja i povjerenja.

U cilju unapređenja rada Mreže mladih na terenu, do kraja mjeseca decembra 2020. godine će biti organizirani izvještajni sastanci po mrežama (općinama) gdje će voditelji i koordinatori Mreže mladih imamima prezentirati realizirane projekate i aktivnosti u 2020. godini, ali i analize stanja, perspektiva i mogućnosti.

U petak, 18. decembra 2020. godine, je tako u Centralnoj džamiji na Ilidži organiziran sastanak i druženje aktivista Mreže mladih Ilidža i imama sa područja općine Ilidža. Mladi su predstavili aktivnosti iz 2020. godine, kao i buduće planove, a iznešeni su i prijedlozi za unapređenje rada koji će, u skladu sa potrebama i mogućnostima biti implementirani u narednoj godini.

U subotu, 19. decembra 2020. godine je, pak, organiziran sastanak u Centralnoj džamiji u Hadžićima, gdje je Mreža mladih Hadžići, također, predstavila aktivnosti i planove.

Koordinator Mreže mladih Hadžići Maid-ef Alađuz napravio presjek aktivnosti za protekle četiri godine, u kojem je istakao da je Mreža mladih Hadžići imala ukupno 324 aktivnosti kroz sastanke, radionice, druženja u džematima i sa drugim mrežama, putovanjima, izletima, kampovanjma, javnim nastupima sa predstavama i horom, medijskim nastupima, kroz humanitarne i ekološke akcije, obilaske jetima i starijih osoba, pravljenjem radionica za djecu, kroz debate, kvizove i mnogo drugih korisnih aktivnosti. Nakon toga su omladinke Džejna i Esma predstavile posebno aktivnosti iz 2020 godine.

U nedjelju, 20.12.2020. godine u holu Istiklal džamije je, isto tako, održan sastanak i druženje aktivista Mreže mladih i imama novogradskih džemata. Na sastanku su analizirane aktivnosti koje je Mreža mladih Novi Grad realizirala tokom ove izuzetno teške godine.

Na svim sastancima je prisustvovao glavni imam dr. Abdulgafar-ef Velić, sa svojim pomoćnicima Miralem-ef. Babajićem, mr. Malik-ef. Šljivom i mr. hafizom Ammar-ef. Bašićem. On je pohvalio trud imama, koordinatora i aktivista i pozvao ih na dodatni zajednički napor u razvijanju kapaciteta i aktivnosti Mreže mladih u džematima.

Glavni imam je, isto tako, najavio da će se u narednoj godini posebna pažnja dati aktivnostima u povratničkim džematima/medžlisima. Namjera je kod mladih graditi empatiju prema ugroženim, povezati sarajevske i povratničke džemate, te uticati na svijest vjernika o potrebi stalne brige i prisutnosti na ovim područjima. Ove aktivnosti će zajedno realizirati imami, džemati i aktivisti Mreže mladih.

Sastanci će se nastaviti naredni vikend u općinskim mrežama Novo Sarajevo i Ilijaš.

Facebook
Twitter