Search
Close this search box.

Mreža mladih Novi Grad: Putovanje kao kruna cjelogodišnjih aktivnost

Grupa članova Mreže mladih Novi Grad u pratnji imama Istiklal džamije Ahmet-ef. Skopljaka boravila je u desetodnevnoj posjeti Turskoj. Ovo putovanje je zamišljeno kao relaksirajući završetak svih aktivnosti koje su ovi omladinci realizovali u okviru plana rada Mreže mladih od jeseni 2020. do ljeta 2021. godine. Uz ozbiljan pristup svako putovanje, pored rekreativne, može imati i edukativnu svrhu.

Tako su se ovi aktivisti na prvoj destinaciji – Čanakale informisali o detaljima jedne od najvećih bitaka u I svjetskom ratu u kojoj je poginulo oko pola miliona ljudi.
Upriličena je posjeta najvažnijim lokacijama na kojima se bitka odvijala, postavku Ratne bolnice, muzej “Čanakkale Destani Tanitim Merkezi” u kojem su u 3D projekciji pogledali simulaciju najvažnijih dijelova bitke na Čanakalama.
Značajna je informacija o učešću brojnih Bošnjaka u ovom sukobu, kao i podatak da ih je oko 15000 dalo život. Aktivisti MReže mladih su proučili hatma-dovu šehidima Bošnjacima ali i svim drugim šehidima ove bitke.

Boravak u Čanakalama iskorišten je i za posjetu Univerzitetu 18.mart, obilazak drvenog trojanskog konja iz filma “Troja”.

Nakon ovog oblika neformalnog sticanja korisnog znanja, ovi aktivisti su dva dana boravili u Bursi. Prije svega je upriličena posjeta jednom od najvećih panoramskih muzeja na svijetu “Panorama 1326. Bursa Fetih Muzesi” u kojem se osvajanje Burse prikazuje 3D panoramskim fotografijama.
Vrijedna posebnog pomena je postavka ratnih fotografija iz Srebrenice kojom se u Bursi njeguje sjećanje na genocid nad Bošnjacima.

U nastavku boravka posjećena je Ulu džamija i čaršija, Uludag planina, “Hunkar Kosku Muzesi”, te 700 godina staro selo “Cumalikizik” koje je od 2014. godine na UNESCO-voj Listi kulturne baštine.

Drugi dio putovanja bio je rezervisan za Istanbul. Obilazak džamija, kulturno-historijskih spomenika i rekreacija u živopisnom ambijentu je nešto što ovaj grad nudi, a što su aktivisti Mreže mladih čijepo iskoristili.
Ovo putovanje je zasigurno lijep završetak cjelogodišnjeg aktivizma ovih omladinaca tokom kojeg su oni dodatno povezali, sa kojeg su ponijeli uspomene vrijedne sjećanja, ali i pripremili za nadolazeće aktivnosti

Facebook
Twitter