Search
Close this search box.

Mreža mladih Novi Grad: Obilježavanja Dana bijelih traka

U sklopu svojih aktivnosti i programa obilježavaja značajnih datuma Mreža mladih općine Novi Grad će u četvrtak 31.05.20018. godine sprovesti akciju povodom Dana bijelih traka, kako bi oživjeli sjećanje na događaje koji su se odigrali u Prijedoru 1992. godine na ovaj datum.

Informativni štand na kojem će omladina Mreže mladih općine Novi Grad informisati građane o tome šta se desilo u Prijedoru 31.05.1992. i dijeliti bijele trake i letke biće postavljen na mostu na Otoci u blizini Tržnog centra Merkur.

 

 

“Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ovim ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosiće teške posljedice”.

Tako je počelo. Tim riječima sa Radio Prijedora ozvaničen je zločin zastrašujućih razmjera, koji je počeo 31.05.1992. Zločin čiji su epilog 3.174 nevino ubijena civila, od čega 102 djece. Klanica i užas koju je u sistemu logora propatila 31.000 ljudi. Paljenja, silovanja, ubijanja, sistematska protjerivanja Bošnjaka i drugih nesrba… Grad je tada ostao bez 95 posto nesrpskog stanovništva. Potpuno istrjebljenje!

I epilog svega je Tomašica, ta najveća masovna grobnica nakon Drugog svjetskog rata. Ima li srama?

Dođite da zajedno podsjetimo na ovaj značajni datum!

Facebook
Twitter