Search
Close this search box.

Mreža mladih Ilijaš: Aktivisti posjetili Banjaluku

Jedna izreka kaže da čovjek svoj karakter, prirodu i osobine najbolje pokaže na putovanjima. Tako su putovanja izuzetne prilike ne samo da se upoznaju novi gradovi, mjesta nego i saputnici na putovanju. Jedna divna priča o putovanju, upoznavanju i druženju mladih ljudi jeste izlet u Banja Luku aktivista Mreže mladih Ilijaš.
Domaćini u Banja Luci pokazali su veliko gostoprimstvo za 56 mladića i djevojke tako što su ih srdačno dočekali s kahvom, sokom i kolačima. Direktor Medrese Reis Ibrahim Maglajlić, Muris ef.Spahić detaljno je predstavio način ponovne gradnje džamije Ferhadija, svi prisutni su bili pod posebnim dojmom nakon što su naučili s kakvim posebnim emocijama i odnosom je građena džamija Ferhadija, nakon njenog rušenja 7.5.1993. god.
Domaćin u Medresi bio je pomoćnik direktora mr. Admir Blitović koji je prisutne upoznao s radom Medrese, njenim izazovima i planovima. Nakon Medrese omladina je posjetila i biblioteku te se upoznala s brojem knjiga i budućim projektima koji se tiču povećavanja knjižnog fonda i novih promocija.


Neizostna je bila šetnja pored Vrbasa i posjeta srednjovjekovnoj tvrđavi Kastelu.
Predah i odmor nakon korisnog provedenog vremena u Banja Luci bio je u Jajcu, ujedno to je bila i prilika za podne namaz u džamiji Esma Sultanije.
Akšam namaz, omladina je klanjala u džamiji u Ahmićima, a nakon akšama posjetili su sobu genocida gdje im je prigodno predavanje održao Mahir ef. Husić.


Ovo putovanje rezultat je kontinuirane lijepe saradnje džemata Srednje i Crna Rijeka koji su bili nosioci organizacije, a koji su prelijep primjer zajedničke brige o mladima.

Facebook
Twitter