Mreža mladih Hadžići: Aktivisti posjetili penzionisane imame

Naša plemenita vjera nas uči da uvažavamo i poštujemo starije, učene, naše predvodnike i sve one koji na određeni način zaslužuju naše poštivanje. Ovi principi su plemenite smjernice koje rezultiraju obostranim zadovoljstvom svih članova, porodice i društva. Poštivanje starijih je praksa Allahovih poslanika a.s. i to bi trebala biti stvarna odlika muslimanske sredine. Prenosi se da je Božiji poslanik rekao: Ne pripada nama onaj koji ne poštuje starije, nije milostiv prema mlađima i ne priznaje pravo našim učenima. Zaista je od veličanja Allaha dž.š: poštivanje starijeg sijedog muslimana…

U našoj muslimanskoj tradiciji, uvažavanje starijih i učenih, bilo je uvijek aktuelno. U mjesecu februaru mreža mladih Hadžići, imami i njihovi kordinatori, posjetili su penzionisane imame i imame merhume, koji su ostavili nemjerljiv trag na vjerski život općine Hadžići. Tom prilikom su posjećeni Hazim-ef. Emšo, Hidajet-ef. Hujić, Duran-ef. Bandić i Miralem-ef. Maljić.

Hazim ef. Emšo, rođen je 08.01.1953 god. Gazi Husrev- begovu medresu završio 1972. god. Radni vijek proveo u džematu Hadžići od 1975. do 2015 god. Aktivno učestvovao u odbrani BiH.

Hidajet ef. Hujić, rođen 17.02. 1949. god. Gazi Husrev- begovu medresu završio 1969. god. Pola radnog vijeka je kao imam proveo u Cazinskoj krajni a drugu polovinu kao imam u džematu Ljubovčići. Dao je doprinos u odbrani BiH.

Duran ef. Bandić,  rođen, 17.3. 1948. god. Gazi Husrev- begovu medresu završio 1965. god. Bio je imam 24 god. u džematu Budmolići i 16. god. u džematu Umoljani.

Miralem ef. Maljić, rođen 09.02. 1952. god. Gazi Husrev- begovu medresu završio 1973. god. Radni vijek od 1976 do 2016. god. proveo kao imam džemata Trzanj.

Imami su izrazili svoje oduševljenje i radost dolaskom svojih mlađih kolega imama i omladine u posjetu. Tim prije što su neki od njih i njihovu učenici iz mekteba. Oni su mladima su govorili o svojim životnim iskustvima, iskušenjima i izazovima, ali i uspjesima kojima se ponosoe.

Isto tako, mladi nisu zaboravili ni one hadžićke imame koji su preselili na ahiret, pa su posjetili i mezarja na kojima su ukopani i proučili dove Hajrudin-ef. Dupovcu, Uzejr-ef. Bandiću, hafizu Hamzi Grabusu,

Hajrudin ef. Dupovac, rođen 09. 06. 1955. god. Gazi Husrev- begovu medresu završio 1975. god. Radni vijek je proveo kao imam džemata Lokve- Gradac. Aktivno učestvovao u mobilizaciji i odbrani BiH. Poginuo je 4.9. 1922. god. Mezar mu se nalazi u haremu džamije u Pazariću.

Uzejr ef. Bandić, rođen 1914. god. Od 1928- 1932. god. pohađao je medresu u Konjicu. Od 1932-1933. god. pohađao Merhemića medresu u Sarajevu. Imam, hatib i muallim je bio 11 god. u Umoljanima, ostali radni vijek je proveo u džematu Trzanj. Njegovim zalaganjem je izgrađeno 5. objekata Islamske zajednice: džamija u Trznju, mesdžid u Vukovićima, mesdžid u Raštelici, mesdžid u Korči i kuća za imama u Čuhovićima. Penzionisan je 1971 godine. Preselio je 1990. god.

Hafiz Hamza Grabus, Rođen 1928 god. Radni vijek proveo kao imam, hatib i muallim u džematu Pazarić. Preselio 1990. god.

Članovi Mreže mladih Hadžići poštuju i cijene svoje islamske vrijednosti koje su nau. Uvažava starije, priznaje njihov trud i zalaganje za našu Zajednicu i domovinu. Takvim pristupom aktivnisti mreže mladih najavljuju svjetlu i perspektivnu budućnost općine Hadžići.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter