Search
Close this search box.

Mreža mladih: Brojne aktivnosti u jesenskom semestru pod motom “Ovako bi Poslanik postupio”

Mreža mladih Sarajevo početkom septembra počela je sa jesenskim modulom i redovnim edukativnim aktivnostima. Dok je u septembru fokus bio na razgovoru o temeljnim istinama vjere, u oktobru i novembru su mladi osmišljavali i realizirali rebiulevvelske aktivnosti koje su nosile naziv Ovako bi Poslanik postupio. Uz obavezu da sve aktivnosti budu prilagođene aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i u skladu sa propisanim mjerama zaštite, mladi su sa svojim voditeljima realizirali niz edukativnih i društveno-korisnih aktivnosti, a sve u cilju podsjećanja na sunnet Allahovog Poslanika i kako njegove upute primijeniti u životu, ali i druge podstaknuti na isto.

U programu manifestacije Dani o Allahovom Poslanku Selam, ya Resulallah 2020 snimljen je serijal „Ovako bi Poslanik postupio“ koji sadrži devet emisija u kojima se na izazove svakodnevnice traži odgovor kroz životni stil Muhammeda, a.s. Emisije su osmislili i realizirali profesori islamske vjeronauke sa svojim učenicima-srednjoškolcima, uz podršku imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. Emisije su emitovane vikendom putem Hayat TV kao i ostalih medijskih partnera MIZ Sarajevo drugim danima, a prezentirane su i putem internet platformi sarajevskimedzlis.ba. Emisije možete pogledati ovdje.

Mreža mladih Vogošća je iskoristila vrijeme u jačanju tima i međusobne komunikacije članova, pa su realizirali radionicu pod nazivom “El-Emin – kao princip komunikacije i djelovanja”

  • Ističući ovu Poslanikovu a.s. osobinu, po kojoj su ga upamtili i vjernici i nevjernici, i koja se proteže na svako polje ljudskog djelovanja, želimo podsjetiti na iskrenost, obećanje, povjerljivost, vrijedne i cijenjene ljudske osobine, i to da je povjerenje osnova na koju se sve ostalo pozitivno veže,” kazala je Mujesira Neimarlija, voditeljica Mreže mladih Vogošća.

Članovi Mreže mladih Ilijaš su odlučili da urade jedan video uradak na temu: “Ovako bi postupio Poslanik, a.s.”, a sve s ciljem praktičnog pokazivanja primjene sunneta u životu. Video koji se sadrži od dramskog dijela i snimaka iz svakodnevnih životnih situacija su mladi sami osmislili, snimili i realizirali. Video je dostupan ovdje.

Članovi Mreže mladih Novi Grad su kroz svoje timove koje su uspostavili početkom ovog semestra osmislili čitav niz aktivnosti kojim su obilježili mjesec rođenja Allahovog Poslanika. Oni su, tako, pripremili i realizirali za svoje članove foto, video i literarni konkurs. Tema foto-konkursa je bila pod naslovom “Ovako bi postupio Poslanik, a.s.“. Literarni konkurs je, s druge strane, pripremljen u dvije kategorije i to po uzrastu: kategorija srednjoškolaca i kategorija studenata. Za srednjoškolce je konkurs naslovljen sa: “Želim da se Poslanik, a.s., ponosi mnome”, a za studente: “Kad bi oni znali Poslanika…” Omladina je pripremila i kviz gdje su se natjecali u znanju o svojoj vjeri. Onima koji su pokazali najviše obezbijedili su i prigodne poklone.

Isto tako, mladi su pripremili poruke iz života Allahovog Poslanika koje ih inspirišu i koje žele prenijeti svojim vršnjacima. Uradili su to putem videa (dostupan ovdje) i malih štampanih kartica koje su sa slatkišima podijelili prolaznicima.

I Mreža mladih Ilidža je, isto tako, mjesec mevluda obilježila prezentacijom odabranih poruka i savjeta iz života Allahovog Poslanika na ukrasnim karticama koje su sa slatkišima podijelili prolaznicima. Mladi su napravili preko 300 kolačića, upakirali ih zajedno sa hadisima koji govore o lijepoj riječi, te ih danas podijelili građanima Ilidže, nadajući se da će na taj način potaknuti druge ljude da i ostalih 11 mjeseci govore dobro i lijepe riječi.

Susrete u ovom mjesecu su, pored planiranja rebiulevvelskih aktivnosti, mladi iz ove mreže su iskoristili i za jačanje međusobnih veza i organizacionih kapaciteta sa nekoliko druženja i izleta

Mreže mladih Stari Grad je organizirala druženje mladih i imama sa područja ove općine na kojoj je prezentiran dosadašnji rad (video), a mjesec rođenja Allahovog Poslanika su odlučili provesti organizacijom kreativnih radionica i online razgovorima “Muhammed, a.s., i mladi” sa vršnjacima iz Novog Sarajeva i dijaspore.

Pored online druženja koje su, također organizovali članovi Mreže mladih Novo Sarajevo su se odlučili da temu obrade sa kreativnim banerima na kojima su napisani podaci iz života Allahovog Poslanika.

Vrijeme su, su također, koristili za organizaciju edukativnih radionica za poboljšanje vlastitih i timskih organizacionih kapaciteta

Druženjem povodom mjeseca rođenja Muhammeda, a.s., sa prezentacijom članice Džejne Bandić i razgovorom o univerzalnim porukama iz Poslanikova života Mreže mladih Hadžići je odlučila početi obradu teme drugog modula.

Aktivnosti su nastavljene snimanjem video poruke i radionicama koje su aktivisti mreže uradili sa starijim polaznicima mektebske nastave.

Aktivnosti mladih će se nastaviti već početkom decembra kad će u fokusu biti zekat.

Facebook
Twitter