Search
Close this search box.

Mreža mladih: Aktivisti ugostili bošnjačku djecu iz Foče

U subotu, 02.10.2021. godine u posjeti koordinatorima i aktivistima Mreže mladih Ilidža bila su bošnjačka djeca iz Foče. U ovoj godini, Mreža mladih Ilidža je realizirala nekoliko aktivnosti na području Foče. Pored posjete , mladi su uz pomoć ilidžanskih džemata obezbjedili stipendije za djecu koja idu u školu na području ove bosanskohercegovačke općine. Također, aktivsti mreže mladih Ilidža su učestvovali u čišćenju kompleksa medrese Mehmed paše Kukavice, kao i Careve džamije.


U cilju jačanja naših veza, djeca iz Foče predvođena glavnim imamom Miralem ef. Hodžićem, i imamom Aladža džamije Fadil ef. Arifovićem posjetili su nas u Sarajevu. Tom prilikom aktivisti Mreže mladih Ilidža su proveli sa ovom djecom jedan dan pokazujući im znamenitosti Sarajeva.

Zajedno su obišli Gazi Husrev-begovu medresu i džamiju, Hanikah, Sarajevsku žičaru, Trebević i Pionirsku dolinu. Naš zajednički dan smo završili na Ilidži, gdje je i započet, u Centralnoj džamiji, a nakon toga druženje smo nastavili u Kinderlandu, gdje se omladina rastala sa djecom, a svakako su dogovorene i buduće aktivnosti naših vrijednih omladinaca koji će biti od koristi povratnicima u Foču.

Podsjećamo, Mreža mladih Sarajevo u svome radu u 2021. godini posebnu pažnju će dati aktivnostima u povratničkim medžlisima, u kojima učešće uzimaju mladi aktivisti, imami i džemati. Namjera je kod mladih graditi empatiju prema potrebitim, povezati sarajevske i povratničke džemate, te uticati na svijest vjernika o potrebi stalne brige i prisutnosti na ovim područjima. Svaka od osam opštinskih mreža Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo će posjetiti, isplanirati i realizirati aktivnosti u jednom povratničkom medžlisu. Nosioci aktivnosti će biti imami, džemati i aktivisti mreže mladih. Posjeta bošnjačke djece iz Foče lijep je nastavak započetih aktivnosti.

Facebook
Twitter