Mreža mladih: Aktivisti posjetili povratnike u Čajniču

Mreža mladih Sarajevo u svome radu u 2021. godini posebnu pažnju će dati aktivnostima u povratničkim džematima i medžlisima, u kojima će učešće uzeti mladi aktivisti, imami i džemati. Namjera je kod mladih graditi empatiju prema potrebitim, povezati se sa povratnički džematima, te uticati na svijest vjernika o potrebi stalne brige i prisutnosti na ovim područjima. Svaka od osam opštinskih mreža Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo će posjetiti, isplanirati i realizirati aktivnosti u jednom povratničkom džematu ili medžlisu. Nosioci aktivnosti će biti imami, džemati i aktivisti mreže mladih

Aktivisti Mreže mladih Hadžići su, tako, 2. juna 2021. godine, posjetili povratnike u nekoliko sela općine Čajniče. Tom prilikom uručeni su pokloni povratnicima i paketići za polaznike mektebske pouke. Aktivisti su posjetili spomen obilježije šehida Čajniče i proučili fatihu. Također, posjetili su Sinanovu džamiju koja je u fazi restauracije i adaptacije, a koja će biti simbol postojanosti bošnjačkog naroda u Čajniču.

Današnju posjetu kordinirali su mr. Ejub-ef Jašić, kordinator Mreže mladih Hadžići i Ferid-ef. Ganić kordinator za društvenu brigu Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, te Emin-ef. Bakal koji je porijeklom iz Čajniča a trenutno je imam u džematu Budmolići u Sarajevu. Domaćini su bili Avdo-ef Šišić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Čajniče. U povratku aktivisti mreže mladih su posjetili grad Goražde, džamiju Kajseriju, Islamski centar i proveli lijepe trenutke pored rijeke Drine.

Ova posjeta je iskorištena kako bi se mladi upoznali sa uslovima života povratnika, te odvijanja vjerskog života na ovim prostorima i podržali ih, u skladu sa potrebama i realnim mogućnostima. Ovo je početak intezivnije saradnje i brige džemata, imama i aktivista Mreže mladih Hadžića povratnicima u Čajniče.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter