Search
Close this search box.

MIZ Sarajevo upriličio posjetu Srebrenici mutevelija i inksanata sarajevskih džemata

U petak 16. jula 2021. godine upriličena je posjeta Srebrenici mutevelija i inkasanta džemata koji djeluju pri Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo, gdje su na musalli u Potočarima prisustvovali džuma-namazu koji je predvodio zamjenik reisu-l-uleme i muftija sarajevski dr. Enes-ef Ljevaković.

Put je predvodila delegacija MIZ Sarajevo, koju su činili glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić sa svojim saradnicima, predsjednik IO g. Jusuf Zahiragić i rukovodilac Administrativno-pravne službe g. Muhamed Memić.

Prva destinacija  je bila Musa-pašina džamija (sagrađena 1643. godine) u Novoj Kasabi, gdje je goste dočekao imam džemata Mustafa-ef. Berbić, te ukratko upoznao goste o trenutnom stanju vjerskog života u ovome povratničkom mjestu. Muhamed Memić kazao je nekoliko rečenica o historiji, stradanju Bošnjaka u ovom mjestu i rušenju džamije, čiji otac je prije agresije bio njen imam. Njegovo kazivanje i svjedočanstva nekih od prisutnih mutevelija koji su u djetinjstvu pohađali mekteb u Musa-pašinoj džamiji bila su posebno emotivna.

Glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić se zahvalio prisutnima na odzivu i polasku na ovaj put, a domaćinima na gostoprimstvu, naglasivši da je svaki džemat u Bosni zajedničko dobro o kojem svako na svoj način treba voditi brigu. Posebnu brigu trebamo zajedno pokazivati o džematima u našim povratničkim sredinama.

U Potočarima je goste dočekao Damir-ef. Peštalić zaželivši im dobrodošlicu i nagasivši da su posjete ovakvog tipa, posebno kada dolaze nakon 11. jula i intezivnijeg prisutva u Srebrenici, jako značajne. On je posebno istakao da je Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u svakom pogledu uvijek bio uz Srebrenicu, izrazivši svoje ubjeđenje da će tako biti i u budućnosti.

Kustosi Memorijalnog centra u Potočarima su prisutne proveli kroz kratku historiju i sadržaje, što je uz bijele nišane, te lična svjedočanstva prisutnih, od kojih su neki upravo na jučerašnji dan 1995. godine iz Marša smrti izašli na slobodnu teritoriju, na sve ostavilo veliki veliki utisak. Vrijeme prije džume-namaza provedeno je učenjem Jasini šerifa, u zikru ili tišini, na Musalli u Potočarima.

Džumu-namaz predvodio je zamjenik reisu-l-uleme i muftija sarajevski dr. Enes Ljevaković, koji se mutevelijama i inkasantima tokom posjete Diviču kod Zvornika, koji je posljednji posjećeni džemat na ovom putovanju, posebno zahvalio na njihovoj brizi za džemate ali i spremnosti da budu uz povratnike.

  • Želim se vam se u ime Muftijstva sarajevskog zahvaliti za današnji dolazak u ovolikom broju. Vaša posjeta je jako značajna, a posebno lijepo je prihvaćena od domaćina u Srebrenici. Isto tako, želim vam se zahvaliti za vaš nesebični trud i hizmet džematima, kao i svemu što činite za Islamsku zajednicu, uz dovu Uzvišenom Gospodaru da vas za to posebno nagradi, kazao je muftija Ljevaković.
Facebook
Twitter