MIZ Sarajevo: Održane tradicionalne “Ramazanske večeri” u prelijepom ambijentu Sultan Fatihove-Careve džamije

Medžlis islamske zajednice Sarajevo je i ovog ramazana 1440. godine po Hidžri upriličio već tradicionalne “Ramazanske večeri” na koje su vjernici navikli tokom svih ovih godina i na kojima zajedno jačaju svoju duhovnost i osjećaju miris ramazanskih večeri. Ramazanske večeri su ove godine održane u periodu od 23.-25. maja, odnosno u drugoj trećini mubarek mjeseca ramazana u prelijepom ambijentu Sultan Fatihove-Careve džamije.

Prvo druženje je održano u četvrtak 23. maja uz prelijep program koji je izvela grupa solista “Ašik” i predavanje pomoćnika glavnog imama hafiza Ammara Bašića, koji je podsjetio prisutne na vrijednost ramazana, čuvanje srca od grijeha, jačanje ljubavi prema Allahu i Poslaniku.

Lijepa posjeta uz buđenje srca i druženje u noćima ramazana posebnosti su ovih večeri koje je na poseban način pripremao, moderirao i vodio Šerif-ef. Delić. Tako je bilo i u petak 24. maja kada je održano druženje u haremu Sultan Fatihove-Careve džamije uz posebne goste. Drugo izdanje “Ramazanskih večeri” je bilo izuzetno posjećeno. Prisutnima se obratio glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić a Eldin Huseinbegović je prisutne počastio prelijepim izvedbama ilahija.

Organizator je odlučio završiti “Ramazanske večeri” početkom zadnje trećine mjeseca ramazana, kako bi se vjernici više predali noćnom ibadetu i učenju Kur’ana. Tako je u subotu 25. maja održano treće druženje uz “Večer Kur’ana” i hafiza Ammara Bašića. Okupljeni u Sultan Fatihovoj-Carevoj džamiji mogli su uživati u prelijepom učenju Kur’ana od strane Resula-ef. Alića, Mustafe-ef. Isakovića i Mustafe-ef. Pašića. U svom obraćanju hafiz Bašić je podstakao prisutne na pravilno iskorištavanje posljednje trećine mjeseca ramazana, a s obzirom na značajano prisustvo mladih pomoćnik glavnog imama je naglasio značaj braka i bračnog života u islamu.     

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter