MIZ Sarajevo: Klanjana dženaza-namaz u odsutnosti dr. Muhamedu Mursiju

U nekoliko sarajevskih džamija danas je klanjana dženaza u odsutnosti Mohamedu Morsiju, bivšem egipatskom predsjedniku koji je umro u ponedjeljak. Za obavljanje dženaze u odsutnosti odluku je donio Rijaset Islamske zajednice u BiH, a vjernici su klanjali u Sultan Fatihovoj-Carevoj džamiji, Istiklal džamiji na Otoci i u Centralnoj džamiji na Ilidži. Dženazu-namaz u Sultan Fatihovoj-Carevoj džamiji je predvodio glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić.

Prvi demokratski izabrani egipatski predsjednik Mohamed Morsi umro je u ponedjeljak u sudnici. Prema navodima egipatske državne televizije, Morsi je izgubio život nakon što je prethodno ostao bez svijesti u sudnici.

– Govorio je pred sudijom 20-ak minuta, a onda se onesvijestio. Brzo je prevezen u bolnicu, gdje je poslije preminuo – rekao je jedan sudski izvor.

Mursi je prvi demokratski izabran predsjednik Egipta nakon “Arapskog proljeća” 2011., kojim je okončana 30-godišnja vladavina Hosnija Mubaraka. Jedini je demokratski izabrani predsjednik u historiji Egipta.

No, u julu 2013. svrgnut je s vlasti nakon masovnih protesta i vojnog udara koji je vodio sadašnji predsjednik Abdul-Fattah al-Sisi, koji je dan Mursijevog svrgavanja, 30. juni, proglasio državnim praznikom, koji je vlada nazvala Revolucija 30. juna.

Mursi je odslužio jednu od četiri godine zatvorske kazne. Privremena egipatska vlada krajem 2013. proglasila je Muslimansku braću, organizaciju kojoj je Mursi pripadao, terorističkom, te zabranila sve njene aktivnosti.

Od svrgavanja Mursija hiljade članova Muslimanske braće završile su iza rešetaka, a stotine su ih osuđene na smrtne kazne, dok se sam Mursi suočio s mnogobrojnim optužnicama.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter