Mirsad-ef. Đerzić: Velike su one aktivnosti koje su rezultat samosvijesti

  • Kada dobijete poruku od nekog svog omladinca u kojoj kaže kako je obišao svog prijatelja iz Zavoda “Mjedenica” jer mu je bio rođendan, a to nije naša redovna aktivnost, to je golemo. Svjedoči izgrađenoj svijesti i spremnosti na aktivnost koja je motivirana iznutra, a ne izvana. To je jedna podignuta skala vrijednosti i vođenje računa o vlastitom doprinosu svijetu u kojem se nalazimo – kazao je Mirsad-ef. Đerzić, koordinator Mreže mladih Stari Grad prilikom predstavljanja omladinskih aktivnosti u emisiji “Putevi islama” na Radiju BIR.

Kako je istakao tokom razgovora sa voditeljem Miralem-ef. Babjićem, posebnost ideja ne kojima počiva Mreža mladih je inspiracija da dobro djelo nikad nije izuzetak, nego da treba biti dio svakodnevnice.

  • Mislio sam da su izleti, iftari i nagradne večere aktivnosti koje privlače najveći broj mladih. Međutim, kada prelistavam poruke i pozive u grupama naših aktivista, vidim da je najviše prijavljenih onda kada obilazimo naše prijatelje u Zavodu “Mjedenica” ili “Roditeljskoj kući” na Jezeru, pa i onda kada smo u jeku pandemije bili na usluzi onima koji nisu bili u mogućnosti izlaziti iz svojih kuća. To je dokaz da duša traži svoju hranu koja se može naći u ispruženoj ruci – istakao je efendija Đerzić.

 Uz osvrt na specifičnost njegovog punkta Mreže mladih, prisjetio se različitih prilika u kojima su njegovi aktivisti dočekivali goste, te im pripređivali prigodne aktivnosti u Starom gradu. Kako ističe, takvi susreti su prilika za razmjenu iskustava, ali i jačanje svijesti o odgovornosti. 

  • Bili smo domaćini i pohizmetili smo mnogim grupama i prijateljima iz domovine i dijaspore. Svi koji dolaze u Sarajevo žele posjetiti i Stari Grad, a mi smo uvijek tu da ih dočekamo u svojstvu domaćina. Mogu reći da imamo jako lijepa iskustva sa svim našim gostima, uvijek ostanu neke veze i lijepe uspomene. Upoznavanje mladih uživo sa njihovim vršnjacima koji žive u drugačijim sistemima je vrijedno, a razmjenom iskustava nerijetko postaju svjesniji blagodati koje uživaju na ovom prostoru. Preciznije, vidimo da je život na svakom dijelu svijeta i težak i lijep, ali odgovornost ono što je zajedničko svim svjesnim pojedincima gdje god se nalazili. To je nešto na čemu, između ostalog, insistiramo kroz rad Mreže mladih – poručio je.

S obzirom na to da je jedan od najiskusnijih koordinatora Mreže mladih koji je uključen u sve aktivnosti od samog početka projekta, tokom razgovora je uputio jednu retrospektivnu i motivacionu poruku.

  • Bilo je lijepo posljednjih sedam godina biti dijelom priče o osnivanju i održavanju Mreže mladih. Svaka nova priča u društvu izazove različite reakcije. Mreža mladih je tako kod nekih dočekana sa nestrpljenjem i ushićenjem, dok kod nekih ljudi to budi suprotne osjećaje. U svemu je uvijek prisutno to nadmetanje za i protiv, pa se i čovjek propituje je li na pravoj strani. Ali kada se rade neke ovako mubarek stvari, to je lijep pokazatelj ispravne strane, samo je bitno koliko pojedinac može dati sebe i koliko ideja može dobiti svoju praktičnu dimenziju u određenom društvenom prostoru – zaključio je koordinator Mreže mladih Stari Grad Mirsad-ef. Đerzić.

 

(Preporod.info)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter