Ljeto u šeheru: Uspješno okončane edukativne radionice za predškolsku djecu u Istiklal džamiji

Medžlis islamske zajednice Sarajevo, u sklopu projekta „Ljeto u Šeheru“, organizovao je edukativne radionice za predškolsku djecu uzrasta od četiri do šest godina. Radionice su se održavale od 01. jula do 01. augusta 2019. god. u mektebskim prostorijama Istiklal džamije na Otoci, svake sedmice od ponedjeljka do četvrtka.

Kroz radionicu u mjesecu julu 25 mališana imali su priliku da, u toku tri sahata druženja, na zabavan način obrade teme koje govore o ličnoj higijeni, namazu, hadžu, životinjama i insektima te mnoge druge zanimljive i korisne teme koje se odnose na svakodnevnicu. Cilj radionica bio je upoznati djecu sa džamijskim prostorom i okolinom, mektebskom učionicom, odnosom prema prijateljima iz klupe i muallimu.

Koordinator projekta „Ljeto u šeheru“ i pomoćnik glavnog imama, hafiz Ammar-ef. Bašić, posebno je isticao važnost adekvatnog odnosa prema tako maloj djeci, zbog čega su za vođenje radionica angažovane kolegice sa istaknutim uspjesima u dosadašnjem radu, Sumeja Sultanović i Jasmina Arnautović Sitnić, koje su uspjele zadate teme približiti djeci na adekvatan i zabavan način. Izrađene makete i radove djeca su nosila kući za uspomenu, što je davalo posebnu draž i doprinijelo motivaciji.

Naposlijetku, organizovana je svečana predbajramska priredba na kojoj su djeca izvela blok ilahija, dječije pjesmice i recitacije te uručili uramljene levhe, koje su prethodno sami izradili, svojim roditeljima. Na priredbi se obratio i pomoćnik glavnog imama Elvedin-ef. Klisura, koji je djeci i roditeljima prenio i selame glavnog imama, doc. dr. hafiza Kenan-ef. Musića. Već naviknuti da svaka radionica ima i vrijeme predviđeno za osvježenje, nakon priredbe djeca su radosno pohitala u sobu sa slatkišima, voćem i svečanom tortom, posebno dekorisanima za ovu svečanu priliku.

U mnogobrojnim prispjelim reakcijama roditelji nisu krili svoje oduševljenje te su izrazili zahvalnost za protekle radionice, a ističemo samo nekolicinu komentara u kojima su naveli:

”Meni, kao roditelju, jako je značajno što ste odabrali predškolski uzrast baš u ovom periodu pred nastupajuće školske obaveze, popratili aktivnostima koje su adekvatne njihovom uzrastu, vremensko trajanje radionice takođe je značajna priprema za praćenje nastave, a sve kroz igru i kreativne radionice. Ali još posebnije je to da je svaka radionica imala svoju poruku i pouku, protkana vjerskim sadržajima i poticajem na lijepo ponašanje. Zaista pun pogodak!” (Bajramka Š.)

”Radionica je bila odlična, djeca su  sretna i zadovoljna svako jutro trčala do mekteba. Da Vam dragi Allah ukabuli ovo dobro djelo, veliko hvala pa se vidimo na nekom novom druzenju, ako Bog da.” (Emir Dž.)

”Sve pohvale za  naše  divne učiteljice, mualime Sumeju i Jasminu. Mi smo prezadovoljni vašim načinom rada,  nadamo se da ćemo se i dalje u sličnim projektima družiti jer ovo našoj dječici treba u našoj  lijepoj Bosni.  Allah vas nagradio,  kao i ostale organizatore i kordinatore koji su učestovali u projektu” (Halima A.)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter