Search
Close this search box.

Lejletul-bedr: Centralni program za MIZ Sarajevo proučen u Carevoj džamiji

Centralni program Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo povodom Noći Bedra upriličen je u Sultan Fatihovoj Carevoj džamiji, a izveli su ga imami ovog medžlisa.

U okviru programa, prigodnim predavanjem se obratio prof. dr. Enes Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme IZ u Bosni i Hercegovini koji se osvrnuo na uzroke i posljedice pojedinih događaja iz života Poslanika a.s. i ashaba.

  • Ovim programom se sjećamo boraca na Bedru, posebno šehida koji su položili svoje živote za odbranu vrijednosti vjere. Posmatrajući u okviru mjeseca ramazana, prvo obilježavamo Noć Bedra, potom Dan fetha, pa onda Noć Kadr. Posmatramo li, međutim, vrijeme općenito, onda je redoslijed drugačiji; prvo dolazi Lejletul-kadr i Objava, pa onda Bedr, pa na kraju feth. Dakle, sama Objava je početak i uzročni faktor koji dovodi do Bedra, a Bedr dovodi do fetha, to jeste povratka u Meku – istakao je dr. Ljevaković.

Podsjetio je kako bedranskom značaju svjedoči historija, ali i kur’asnki ajeti.

  • Sura El-Enfal govori o ovom događaju, kao i dio sure Ali-Imran. Drugi naziv za ovu bitku je Furkan, te je to ujedno i jedini događaj u povijesti kojeg je Kur’an označio ovim imenom. Furkan je nešto što razdvaja istinu od neistine, pravdu od nepravde, zlo od dobra. A Bedr je bio u pravo to; uspostavio jasnu razliku između onih koji se bore za istinu, pravdu, te vrijednosti vjere i onih koji se bore za nasilje, nepravdu, obožavanje kipova – pojasnio je.

Pored toga što je ovaj događaj imenovan Furkanom, unutar kur’anskog teksta se još dvije pojave ovako nazivaju. Jedna je, podsjetio je Ljevaković, sama Objava; a druga ljudska sposobnost da razlikuje dobro od zla.

  • Allah dž.š u Kur’anu govori da će sposobnost razlikovanja dobra od zla dati onima koji su bogobojazni i imaju stalnu svijest o Njemu. Kur’an je kriterij razlikovanja dobra od zla u općim kategorijama, a kada se čovjek nađe u konkretnoj situaciji koja zahtjeva pravedno postupanje, onda mu je potreban unutrašnji kriterij da se opredijeli za ispravnu stranu. A to mogu oni koji su postigli deredžu takvaluka. Nju nije lahko dosegnuti, a postiže se stalnom sviješću o Allahu dž.š. – kazao je zamjenik reisu-l-uleme, prof. dr. Enes Ljevaković.

Facebook
Twitter