Search
Close this search box.

Lejletu-Bedr: Centralni program MIZ Sarajevo proučen u Carevoj džamiji

Centralni program Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo povodom noći Lejletu-Bedr upriličen je Sultan Fatihovoj – Carevoj džamiji, gdje je prigodno predavanje održao glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić.

– Ramazanske noći su noći sudbine, noći u kojima se potvrđuje već propisana sudbina ili se mijenja ono što je propisano. Zbog toga su ovo posebni i važni trenuci – rekao je dr. Velić.

Na brdu Bedr, blizu grada Medine, 17. ramazana, 624. godine dogodila se prva bitka u historiji islama.

Muslimana je u toj historijskoj bitki bilo 314, a njihovih neprijatelja, idolopoklonika je bilo 1.300. Iako brojčano slabiji, muslimani su, predvođeni Muhammedom, a.s., vojno porazili neprijatelje.

– U bici na Bedru, muslimani su pomognuti vojskom meleka. Jedno njihovo krilo je predvodio melek Džibril, a drugo melek Mikail. Zbog toga, u ovoj noći, kada upućujemo dove, posebno pozivam vjernike da zamole Dragog Allaha da našoj djeci i našem narodu podari selameta i svakog dobra.

EMRA0389.JPG - Lejletul-bedr: Centralni program MIZ Sarajevo proučen u Carevoj džamiji

Važno je da uputimo dovu i za našu braću i muslimane u Palestini, da im Gospodar podari snage i sačuva im dostojanstvo, da onima koji su ubijeni podarti stepen šehida, a da muslimane probudi, kako bismo se zbližili i bili jači u svakom pogledu. Da nas ramazanski dani ojačaju, a ramazanske noći međusobno približe – kazao je glavni imam.

Bedr je svjedočanstvo čovjekovih izazova i poteškoća kroz prostor u kojem boravi, jer život, uz blagodati i ugodnost, uključuje neke probleme. Primarna zadaća ljudske zajednice je, sibolički gledano, čuvanje Bedra i čuvanje vjere.

Za bedransku pobjedu potrebna je čvrsta vjera, odlučnost, disciplina, lični angažman i dova, upravo onako kako je postupio Poslanik, a.s., u ovoj noći.

– Sedamnaeste noći ramazana, Poslanik, a.s., je uputio jednu od najvažnijih dova koje je iko ikada uputio. Zamolio je Allaha, dž.š. u noći Bedra, kada je vidio da je njegova grupa malobrojna i slabije opremljena u odnosu na mušrike. U dovi je rekao: “Gospodaru, ako ova mala skupina bude uništena, ko će ti ibadet činiti i ko će ti robovati” – podsjetio je dr. Velić.

Nakon teravih-namaza, u Sultan Fatihovoj Carevoj džamiji će biti proučen zikr koji će predvoditi hafiz Selim-ef. Hoši.

Facebook
Twitter