Search
Close this search box.

Lejletu-r-regaib: Centralni program za MIZ Sarajevo proučen u Magribija džamiji

Centralni program Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo povodom mubarek noći Lejletu-r-regaib upriličen je u Magribija džamiji.

Program su izveli članovi hora MIZ Sarajevo uz posebnog gosta kurra hafiza mr. Aziz-ef. Alija.

Pozdravnim riječima obratio se imam ovog džemata mr. Ahmet-ef. Skopljak. On je iskazao riječi dobrodošlice prisutnima, te izrazio zadovoljstvo da je džemat domaćin ove svečanosti.

Glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić je čestitao nastupanje mubarek noći, istakavši značaj džematskih okupljanja, kako u posebnim, tako i u svakodnevnim prilikama.

Prigodnim predavanjem se obratio muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

Podsjetio je kako je mjesec redžeb sveti mjesec koji je odvojen od preostala tri sveta mjeseca

Uz osvrt na arapski termin za svete mjesece, “ešhurul hurum”, podsjetio je da riječ harem ili haram podrazumijeva ono što se ne dodiruje.

Istakao je kako je ova noć navjestitelj jednog posebnog vremena tokom kojeg je značajno ulagati trud kako bi se čovjek vratio svojoj izvornosti.

Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus je podsjetio na dva postupka Muhammeda a.s. koja mogu biti posebno primjerena za slijeđenje u ovom periodu.

Jedan postupak je traženje oprosta kojim počinje duhovno čišćenje, a spremnost na traženje oprosta od Gospodara je istovremeno i veličanje Njega.

Druga praksa Muhammeda a.s. na koju je podsjetio muftija Grabus je čest post u ovom mjesecu.

Time se, kako je naveo, čovjek oslobađa negativnih utjecaja vanjskog svijeta.

Dovu na kraju programa je proučio mr. Malik-ef. Šljivo.

Facebook
Twitter