Lejletu-l-berat: Centralni program za MIZ Sarajevo proučen u džamiji džemata Hotonj

Centralni program Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo povodom mubarek noći Lejletu-l-berat upriličen je džamiji džemata Hotonj, a izveli su ga članovi hora ovog Medžlisa.

Pozdravnim riječima obratio se imam ovog džemata mr. Salih-ef. Ćato. On je iskazao riječi dobrodošlice prisutnima, te izrazio zadovoljstvo da je džemat domaćin ove svečanosti.

U okviru programa, sadržanog od učenja kur’anskih ajeta i interpretacije mevluda i ilahija, proučen je i zikr kojeg je predvodio mr. Malik-ef. Šljivo.

Prigodnim predavanjem prisutnima se obratio dr. Abdulgafar-ef. Velić, glavni imam MIZ Sarajevo. On je podsjetio na snagu iskrene dove koja, uz sadaku, može promijeniti ljudsku sudbinu.

– Večeras je posebna noć u kojoj se tradicionalno okupljamo, učimo mevlud i upućujemo dove – kazao je dr. Velić.

Potom je predstavio nekoliko inspirativnih detalja iz života bosanskohercegovačke uleme koji mogu biti pokazatelj kako razumijevati određena životna pitanja.

Podsjetio je na slučaj žene koja je u Vijećnici srela hafiza Mahmuda Traljića i upitala za savjet o tome koje je kur’anske sure i ajete dobro učiti prilikom upućivanja dove. Nakon što je posavjetovao, ona se udaljila od njega i ubrzo se ponovo pojavila pred njim. Vratila se kako bi ga upitala kako njega, kad već zna Kur’an i brojne dove, njegove molitve nisu spasile zatvorske kazne koju je izdržavao. Odgovorio je kako nikad ne moli Allaha da mu da nešto drugo osim onoga šta mu je On propisao, te da je zadovoljan njegovom odredbom i vjeruje da je ona dobra za njega.

– Poruka ovog događaja je da trebamo biti zadovoljni odredom Allaha dž.š. i moliti ga za selamet – istakao je glavni imam.

Podsjetio je i na jedan simbolički prikaz Ahmed-ef. Bureka koji je dovu predstavio kao silu koja može razbiti veliku stijenu koja pritišće čovjeka. Razbijena na male komade ipak ozlijedi čovjeka, ali on tako prođe bolje nego da ga je pritisla u svojoj cjelini. Ti komadići predstavljaju životne teškoće koje dova može olakšati.

– Ne trebamo čekati neke druge prilike za popravljanje, za mijenjanje našeg stanja i za upućivanje dove. Ne znamo hoćemo li ih dočekati, ova noć je naša noć i naša prilika, a ako Bog da i ramazan kojeg dočekujemo je naša prilika – zaključio je glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić.

Nakon predavanja domaćin Salih-ef. Ćato i glavni imam su uručili vakufname i zahvalnice vakifima i onima koji su na različite načine doprinijeli džematskim aktivnostima i uređenju džamije.

Dovu na kraju programa je proučio Elvedin-ef. Klisura.

(Nedim Gondžić/medzlis-sarajevo.ba) 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter