Search
Close this search box.

Konferencijom za medije najavljena manifestacija “Selam ya Resulallah”

U hidžretskom mjesecu Rebiu-l-ewwelu organiziramo Manifestaciju sa različitim vjerskim, kulturnim, edukativnim i sportskim sadržajima. Aktivnosti su podijeljene po generacijskim skupinama, afinitetima publike, aktuelnim potrebama društva i realiziraju se na prostoru čitavog Medžlisa. Manifestaciju organizira Medžlis Islamske zajednice Sarajevo sa svim imamima, muallimama, koordinatorima i volonterima. Učešće u realizaciji projekta uzimaju najeminentniji stručnjaci iz pojedinih oblasti koje prezentiramo, bilo da se radi i tehničkoj podršci, predavanjima profesora i akademika, razgovorima sa pjesnicima i piscima, nastupima umjetnika, što sadržajima daje posebnu draž i kvalitet. Svi sadržaji će biti prezentirani na web platformama www.medzlis-sarajevo.ba, kao i putem medijskih pokrovitelja (Media centar IZ BiH, Hayat TV, BHRT, Agencija Anadolija i drugi).

Organiziranjem specijaliziranih, tematskih i specifičnih, generacijski raspoređenih, sadržaja u mjesec dana želimo staviti fokus na istinski, neiskvareni nauk Allahovog Poslanika Muhammeda, a.s., koji nam je trajna inspiracija. Na taj način djelujemo preventivno na mlade naraštaje da o Mubarek Poslaniku istražuju i budu njegovi istinski sljedbenici i svoj život usmjere trajnim, univerzalnim i neprolaznim ljudskim kvalitetama i vrijednostima. Manifestacija, i projekat u cjelini, glas su razuma i promocija istinskog i lijepog u sveopćoj histerijskoj kakofoniji i neiskrenom pristupu Allahovom Poslaniku, onome što je naučavao i čemu je pozivao, danas u svijetu. Fokus na manifestaciji Dani o Allahovom Poslaniku Selam, ya Resulallah 2022. jeste dobročinstvo i međusobno poštivanje, a motiv je ajet: “Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu.” (Kur’an, V:2)– Bosanski muslimani s posebnim poštivanjem dočekuju mjesec u kojem je rođen posljednji Božiji poslanik. Iz tog dubokog poštivanja prema Muhammedu a.s. stoljećima se u našoj domovini u mjesecu rebiu-l-evvelu uče mevludi i organiziraju brojne aktivnosti, koje su vremenom postale i naši prepoznatljivi vjerski običaji.

Stoga, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo organizira manifestaciju Selam Ya Resulallah, u kojoj se kroz različite aktivnosti i sadržaje prisjećamo života i poruka posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s.

Jedan od najistaknutijih običaja bosanskih muslimana koji je proistekao iz čiste ljubavi i poštivanja jeste mevlud. Brojni naši pjesnici pisali su pjesme o životu i značaju Muhammeda, a.s., pa i cjelokupan život posljednjeg Božijeg poslanika, od rođenja do smrti, opjevali su u stihovima.

U tom pogledu u narednih 20 dana u svim općinama našeg Medžlisa i brojnim većim džamijama učit ćemo mevlude. Organizirat ćemo i predavanja, tribine, okrugle stolove, promocije, izložbe, programe za mlade, itd.

Poruka ove 18. po redu manifestacije Selam Ya Resulallah je zajedništvo i međusobno poštivanje.
Moto nam je kur’anska poruka iz sure El-Maide: “Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu”

Čuvanje zajedništva, međusobna saradnja i pomaganje jedna je od najistaknutijih kur’anskih poruka.
Stoga, u danima koji su pred nama podsjećat ćemo vjernike na zajedništvo, na međusobno pomaganje, da neumorno čine dobro, da se u dobru natječu, da na zlo dobrim uzvraćaju, da se sa svakim na lijep način ophode, da naređuju dobro, da se neznalica klone.

Kroz ovu manifestaciju želimo poslati poruku da je vjera i osmjeh, i uklanjanje smetnje na putu, i lijep govor, i stid, i ljubav, i sadaka, itd. Sve je to i put i sunnet posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s.

Zahvaljujem se svim učesnicima u ovogodišnjoj manifestaciji, organizacionom odboru, medijima, sponzorima, i svima koji su na bili koji način pomogli i učesvovali u ovoj manifestaciji.

Nek su nam mubarek dani Mevluda – poručio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Govoreći o raznolikosti ovogodišnjeg sadržaja, mr. Malik-ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama i glavni koordinator projekta je predstavio programski tok manifestacije.

– Posebno izdvajamo ciklus od tri predavanja u Velikoj Sali Gazi Husrev begove biblioteke, ponedjeljkom od 19:00 sati, Prvi gost predavač je dr. Ferid Dautović, direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjka, potom prof. dr. Hilmo Neimarlija i dr. Mehmet Görmez, bivši resisul-ulema u R Turskoj.

Potom promociju prijevoda Kur’ana Nurke Karaman, 05. oktobra sa početkom u 20:00 sati Velikoj Sali Gazi Husrev-begove biblioteke. O ovom prijevodu i općenito o prevođenju Kur’ana govorit će prof. dr. Hilmo Neimarlija, prof. dr. Enes Karić, Hadžem Hajdarević i Nurko Karaman, prevodilac.

U Bošnjačkom institutu 12. Oktobra sa početkom u 20:00h održat će se tribina za žene na temu „Jaka porodica, jaka zajednica“.

Za ljubitelje umjetnosti pripremili smo dvije izložbe: Prva „Sultanske košulje“ biće otvorena 5. oktobra u 11:00h i trajat će do 12. oktobra u Brusa beezistanu. Košulje sa dovama Turaka Seldžučkog carstva, pa do Osmanskog carstva stigle su i do danas prolazeći kroz određene procese izmjene. Ove košulje su najčešće nosili osmanski sultani.

Druga izložba „Vesila“, kaligrafa iz R Turske biće otvorena 14. oktobra sa početkom u 12:00h u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese.

Tradicionalna mevludska svečanost uoči 12. rebiu-l-evvela, održat će se 7. oktobra 2022. godine poslije jacije namaza u Sultan Fatihovoj-Carevoj džamijii, zatim centralna mevludska svečanost 8. Oktobra u Begovoj džamiji poslije podne namaza. Također ćemo proučiti centralne mevlude po općinama Kantona Sarajevo, te četiri mevluda za žene.

Koncert ilahija i kasida, 23 oktobra 2022. godine sa početkom u 20:00 sati u Centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo. Osim Hora MIZ-e Sarajevo, u programu će učestvovati mladii izvođači ilahija i kasida iz BiH. Ovim programom zatvaramo manifestaciju.

Također smo pripremili program za mlade, a to su: Program za učenike srednjih škola „Mladi i zajednica“, koje će pripremiti učenici iz srednjih škola sa KS zajedno sa svojim vjeroučiteljima, Program članova Mreže mladih MIZ Sarajevo na temu:„Poslanik u mojoj svakodnevnici“ ,te otvoreni mektebski dan za polaznike mektebske nastave, a program je edukativno-zabavnog karaktera – kazao je mr. Šljivo.Zahvaljujemo se generalnom sponzoru manifestacije: BH Telecomu i ostalim sponzorima, zatim
svima koji su uzeli učešća u programima manifestacije (intelektualcima, profesorima, umjetnicima, učačima mevluda, studentima i učenicima); medijskim pokroviteljima, a to su RTVBIH, Anadolija agencija, Media centar Islamske zajednice, Hayat TV koji su generalni medijski pokrovitelji manifestacije, te ostalim medijima koji će pratiti našu manifestaciju; Bošnjačkom institutu „Fondacija Adil Zulfikarpašić“, JU Muzej Grada Sarajeva, Općinama Stari Grad, Novo Sarajevo i Novi Grad.

Posebno se zahvaljujemo timu koji je radio na pripremi manifestacije i bez čijeg entuzijazma i aktivnosti ne bi bilo moguće sve ovo pripremiti niti ralizirati planirane sadržajae u okviru ove manifestacije.

Facebook
Twitter