Search
Close this search box.

Koncertom na Ilidži završeni “Dani bajramske radosti”

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo u znak obilježavanja Kurban-bajrama u periodu od 28. do 30. juna je realizovao prigodne programe.

Prvu bajramsku noć su održani koncerti duhovne muzike na Baščaršiji i u Vogošći, dok je drugu noć, uz koncert na Baščaršiji, održan i prigodan program za najmlađe na Ilidži.

Treću bajramsku noć je realizovan još jedan koncert na Ilidži, tokom kojeg su nastupili Eldin Huseinbegović, Mustafa Isaković, Selma Droce, Šaha Jelačić, hafiz Aziz Alili, Mirza Ganić, Ibrahim Bilčević i hor MIZ Sarajevo.

Kako ističu organizatori, namjera je da ovi programi ukrase blagoslovljeno vrijeme građanima Sarajeva i mnogobrojnim gostima i turistima.

FB_IMG_1688196963306.jpg - Koncertom na Ilidži završen program
Glavni imam MIZ Sarajevo: U našoj se domovini Kurban-bajram dočekuje više od 600 godina

Događaji se ujedno razumijevaju kao ukazivanje na vjerske, kulturne i tradicijske vrijednosti praznika.

– U našoj se domovini Kurban-bajram dočekuje više od 600 godina. Sarajevo je od svog osnivanja i podizanja dočekalo 575 Kurban-bajrama. U našoj bogatoj i dugoj bajramskoj tradiciji, svake godine prinosilo se na stotine hiljada kurbana. Svi ti kurbani bili su zaštita i zamjena, ali i garant našeg postojanja i selameta na ovim prostorima.

Također, punih šest stoljeća se iz naše Bosne ide na hadž i sa hadža donosi poseban berićet. Stoga je život ovdje, pored svih izazova i iskušenja, nedaća, ratova i kriza, ipak uvijek bio lijep i ispunjen dobrotom, ponosom, unutarnjim mirom i našim bosanskim rahatlukom. Neka nam je Bajram mubarek – riječi su glavnog imama MIZ Sarajevo, dr. Abdulgafar-ef. Velića.

Facebook
Twitter