Search
Close this search box.

Koncertom ilahija i kasida Hor MIZ Sarajevo obilježio 15 godina postojanja i djelovanja

U petak 01. novembra u Velikoj Sali općine Novi Grad održan je “Koncert ilahija i kasida” Hora Medžlisa islamske zajednice Sarajevo, u čast njihovih prvih 15 godina postojanja i djelovanja.

Koncert Hora Medžlisa islamske zajednice Sarajevo jedan je od brojnih sadržaja petnaeste manifestacije “Dani o Allahovom Poslaniku – Selam ya Resulallah”, koja traje sve do 27. novembra. Velika sala općine Novi Grad je ipak bila premala da primi sve zainteresovane koji vole ilahije i kaside, ali i glasove i interpretacije članica i članova ovog Hora.

Trenutni vođa Hora Edin-ef. Hamazakadić se u svome obraćanju zahvalio na sjajnoj posjeti i podršci svima poručivši kako je čast biti dijelom ovog Hora kroz koji je u prvih 15-tak godina prodefilovalo preko četrdeset članova odličnih glasovnih sposobnosti i poručivši kako Hor ima sjajnu budućnost u sadašnjoj postavi.

Koncertu su pored brojnih posjetilaca prisustvovali i mnogi gosti, a prisutnima se obratio i glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić, čestitavši ovaj jubilej članovima i članicama Hora. O značaju i porukama ilahija i kasida govorio je prof. dr. Džemal Latić, koji je autor 10 od 12 numera sa prvog CD-a ovog Hora pod nazivom “Zemlja mesdžid tvoj je”, najavivši uskoro i nove projekte sa Horom MIZ Sarajevo.

Obilježavanje desete godišnjice rada i djelovanja Hora krunisano je prvim albumom ilahija i kasida a publika je u petak navečer uživala u interpretacijama tekstova, koji su inspirisani najznačajnijim događajima iz povijesti islama.

Iskazana je zahvalnost i ranijim vođama Hora, hafizu prof. Omeru Zulić, koji je osnivač i prvi vođa hora, zatim Salem-ef. Huriću te Resul-ef. Aliću, koji se u ime bivših vođa Hora i obratio spomenuvši same početke Hora koji je danas poznat i priznat na raznim manifestacijama u domovini i dijaspori.

Učesnici koncerta su bili bivši i sadašnji članovi Hora: Mustafa Isaković, Ahmed Alili, Ibrahim Bilčević, Mirza Ganić, Resul Alić, Salih Meštrovac, Ahmed Hašić, Muhamed Mujkić, Jusuf Babajić, Ensar Latifović, Amira Kadrispahić, Senida Balić, Enisa Meštrovac, Edin Hamzakadić, Muhamed Šemoski, Senaid Isaković, Amina Kadrić, Amela Brdar, Halima Livnjak, Amina Lavić, Aida Hadžić i Jasmina Lipovac.

Da sve protekne u najboljem redu pobrinuo se bend u sastavu Amar Češljar – udaraljke, Vernes Ljuštaku – gitara, Abdulkerim Popaja – gitara i Meho Radoović – klarinet i naj.

Facebook
Twitter