Katedra hadisa: Senaid-ef. Isaković o ljudskim namjerama i iskrenosti

U sklopu programa „Edukacija džematlija u sarajevskim džamijama – Katedra hadisa“ u srijedu, 22.11.2022., Senaid-ef. Isaković održao je predavanje u centralnoj džamiji na Ilidži, a govorio je o hadisu Resulullaha s.a.v.s. “Djela se vrijednuju prema namjeri”.

Na samom početku svog obraćanja Senaid-ef. je naglasio da je iskrenost sama suština vjere; a tokom kazivanja naveo je i nekoliko defincija iskrenosti: “Iskrenost je da za svoja djela ne tražiš nikoga ko bi svjedočio ili te nagradio osim Allaha. Da ne tražiš svjedoka svome djelu mimo Allaha.”

Na kraju svog predavanja Senaid-ef. ukazao je na tri stvari koje mogu najviše da naštete ili budu najveća prepreka na putu iskrenosti, a to su: da čovjek vidi djelo koje je uradio (tj. da ga vidi velikim), da traži ovodunjalučku nadoknadu za njega i da bude zadovoljan njime. 

Sljedeće predavanje u okviru “Katedre hadisa” bit će u srijedu, 30.11.2022. godine u džamiji u Lužanima poslije jacije-namaza. Gost predavač bit će prof. Salih Haušić, muderis u GHM.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter