Search
Close this search box.

Katedra fikha: Doc. dr. Senad Ćeman održao drugo predavanje

Doc. dr. Senad Ćeman, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, u četvrtak, 17.11.2022.,  održao je predavanje u džamiji Ummu Arif Zabadne – džemat Grbavica 2.

U sklopu programa „Edukacija džematlija u sarajevskim džamijama – Katedra fikha“ profesor je govorio na temu „Važnost razumijevanja islamskih propisa“.

Dr. Ćeman je spomenuo koliko je važno za one koji govore o islamskim propisima i upućuju druge da budu upućeni u vjerske nauke i razumiju islamske propise. O tome govori i Kur’an kada kaže:

فَلَوْلَا نَفَرَ مِن كُلِّ فِرْقَةٍ مِّنْهُمْ طَائِفَةٌ لِّيَتَفَقَّهُوا فِي الدِّينِ وَلِيُنذِرُوا قَوْمَهُمْ إِذَا رَجَعُوا إِلَيْهِمْ لَعَلَّهُمْ يَحْذَرُونَ

Neka se po nekoliko njih iz svake zajednice njihove potrudi da se upute u vjerske nauke i neka opominju narod svoj kad mu se vrate, da bi se Allaha pobojali.

Dakle, prvo je upućivanje u vjerske nauke, a zatim opominjanje svoga naroda.

Božiji Poslanik, a.s., je rekao: Kome Allah želi dobro poduči ga propisima vjere.

Allahov Poslanik je podučavao ashabe propisima vjere, oni su naučili propise i onda podučavali druge i tako iz generacije u generaciju do nas je preneseno autentično tumačenje i metodologija tumačenja propisa.

U nastavku svoga obraćanja dr. Ćeman je pojasnio definiciju i važnost šerijata kao Božijeg zakona, u kojem nema promjena i bez kojeg vjernik ne može živjeti. S druge strane, fikh prodrazumijeva ljudsko razumijevanje šerijata, gdje fekihi ulažu napor da odgovore na pitanja shodno vremenu i prostoru oslanjajući se na osnovne izvore šerijata.

Prisutne džematlije iskazale su svoju zahvalnost što imaju priliku učiti i dodatno obogatiti svoje znanje o islamskim propisima pred eminentim profesorima.

Naredna aktivnost u okviru programa “Edukacija u sarajevskim džamijama” je Katedra tefsira u džamiji Omer ibn El-Hattab na Stupu; dok će naredna Katedra fikha biti održana u džamiji u Vogošći.

Facebook
Twitter