Search
Close this search box.

Jordanska džamija: Kurban se vrednuje prema našem nijetu

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić održao je četvrtu hutbu u mjesecu zu-l-ka’deu u Jordanskoj džamiji na Grbavici.

Na početku hutbe glavni imam prenio je selame prisutnim vjernicima u ime Muftijstva sarajevskog i Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, uz čestitke imamu džemata Grbavica I mr. Fikret-ef. Pašanoviću i džematskom odboru na brizi za džamiju, za čuvanje džemata, kao i na brojnim aktivnostima koje realiziraju i u kojima učestvuju. 

Tokom hutbe pozvani su vjernici da iskoriste dane koji su pred nama kako bi se što bolje pripremili za obavezu klanja kurbana.  Glavni imam podsjetio je prisutne i na hadis našeg Pejgambera Muhammeda, a.s, koji je kazao: ”Ne uradi čovjek vredniji i Allahu draži posao na Kurban-bajram od klanja kurbana.” 

Također, u hutbi je istakao da je i za kurban, kao i za sva druga naša djela važan nijet. Ono što zanijetimo i nosimo u sebi to je naš kurban. Naš Pejgamber Muhammed, a.s., kaže da se djela vrednuju i mjere prema nijetu. Kada krenemo prema mjestu klanja kurbana i kada budemo klali kurban, treba da znamo da ono što nosimo u sebi, to je naš kurban, istakao je dr. Velić. 

Na kraju hutbe vjernici su upoznati da Islamska zajednica i ove godine organizira akciju klanja kurbana kako bi izašla u susret svim vjernicima koji nisu u mogućnosti to sve organizirati u svom okruženju i kod svojih domova. Od novca za kurbane koji se uplate na račun Islamske zajednice kurbani se kupuju prvenstveno od naših povratnika. S druge strane, kurbansko meso će se tokom cijele godine naći na trpezama naših medresa, bolnica, studentskih domova, domova za stare i nemoćne i bit će distribuirano na teritoriji cijele naše domovine.

U posjeti džematu Grbavica I bio je i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo gosp. Jusuf Zahiragić, kao i Elvedin-ef. Klisura, pomoćnik glavnog imama.

Facebook
Twitter