Search
Close this search box.

Istiklal džamija: U penziju ispraćen Mehmedalija-ef. Dedajić

Prije džuma-namaza, u petak, 20. oktobra, u Istiklal džamiji u sarajevskom naselju Otoka, predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, na čelu sa glavnim imamom dr. Abdulgafar-ef. Velićem i predsjednikom Medžlisa Jusufom Zahiragićem, upriličili su ispraćaj u penziju Mehmedalije-ef. Dedajića, koji je bio imam od 1992. godine u džematu Otoka i jedan od osnivača džemata kasnije izgrađene Istiklal džamije.

Prisutne je poselamio sadašnji imam Istiklal džamije Edin-ef. Hamzakadić, a u svom obraćanju prisutnima pomoćnik glavnog imama Malik-ef. Šljivo je kazao da je efendija Mehmedalija, rođen 1958. godine u Rogatici, u rodnom gradu imao imamski i vjersko-prosvjetni angažman sve do agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Dolaskom u Sarajevo stavio se na raspolaganje Medžlisu Sarajevo i zahvaljujući njemu džemat Otoka se od 1992. godine postepeno gradio iz privremenih prostorija u jednoj zgradi na Otoci. U tom periodu efendija Mehmedalija je bio imam, hatib i muallim na prostoru Otoke i organizirao džemat koji je 2001. godine dobio Istiklal džamiju posredstvom donacija muslimana iz Indonezije.

– Nakon izgradnje džamije efendija Mehmedalija je preuzeo emanet imama, ali i cijelu brigu o ovoj džamiji. Svi vi koji se iz ovog džemata znate da je on bio prvi od trenutka preuzimanja ključeva ove džamije. Njegov doprinos od 40 godina kao imama i hatiba je ogroman, a evo danas ga ispraćamo u zasluženu penziju – kazao je efendija Šljivo.

Glavni imam Abdulagafar-ef. Velić se kao nekadašnji imam Istiklal džamije i kolega efendije Dedajića prisjetio rada s njim, te se osvrnuo na povijest džemata na području novog dijela Sarajeva kojem pripada i naselje Otoka. Inače, prvi vjerski objekat je bio mekteb u naselju Ahatovići. Tokom Prvog svjetskog rata taj mekteb je porušen i dugo nije bilo nijednog vjerskog objekta na području opštine Novi Grad. Prva džamija koja je podignuta jeste u džematu Boljakov Potok 1970. godine.

– Mehmedalija efendija je otišao u penziju i danas mu uručujemo priznanje u znak pažnje prema njegovom hizmetu. Cijeli svoj život je posvetio Islamskoj zajednicite islamu i muslimanima u Bosni. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu pokrenuli su se mnogi džemati u zgradama pa je tako pokrenut džemat i na Otoci na čijem čelu je bio efendija Dedajić. Bio je i vjeroučitelj u školi. Iz drugih, ali prvenstveno ovog džemata, pokrenuti su procesi da se podigne današnja Istiklal džamija. Džemat Istiklal džamije je danas jedan od najvećih u Bosni i efendija Dedajić ima veliku ulogu u tome – kazao je efendija Velić koji je uručio priznanje efendiji Dedajiću.

Nakon svečanosti efendija Dedajić se prisjetio povijesti džemata Otoka.

– Te ratne 1992. godine izazovi i iskušenja su se na svakom koraku izmjenjivali. Mnogo toga nam je nedostajalo, od hrane preko vode do energenata, a na svakom koraku vrebao strah od gubitka života. Nedostajalo nam je posebno manifestiranje vjere pa smo s nekoliko entuzijasta: Sulejmanom Hadžićem, Mensurom Akšamijm, Ismetom Čengićem pokrenuli pripremu prostora za mesdžid. Nevjerovatnom brzinom se formira džemat i kreće mekteb u prostoru suterena i prizemlja zgrade. Pored toga, mekteb se pokreće na još dva izdvojena punkta. Bilo je važno skloniti djecu s ulice, dovesti ih u mekteb, te ih tako zaštititi i educirati. U nekim momentima broj djece je prelazio 350. Pored džemata i mekteba bile su redovne i humanitarne aktivnosti, a omladina je izrastala u dobre vjernike i patriote. Četiri ili pet godina nakon agresije rezultati svih napora su krunisani donacijom od koje je izgrađena sadašnja Istiklal džamija – kazao je efednija Dedajić podjetivši da su nakon izgradnje ove džamije stvoreni izvanredni uslovi za nove i veće uspjehe, a posebno dolaskom efendije Abdulgafara Velića za imama džamije.

Efendija Mehmedalija Dedajić nastavlja živjeti sa svojom suprugom u istom džematu, u sarajevskom naselju Otoka i uvijek će biti na raspolaganju džematu Istiklal džamije. Prema njegovim riječima uvijek ga je pratila lijepa radna atmosfera i velika podrška pretpostavljenih u radu, ali privatnom životu, te je ovakav ispraćaj nešto što raduje svakog imama. 

(Preporod.info)

Facebook
Twitter