Search
Close this search box.

Islamske teme: Muftija sarajevski održao prvo predavanje u Baščaršijskoj džamiji

Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus održao je obraćanje u okviru programa sedmičnih tribina “Islamske teme” u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo.

Prije jacije-namaza poklonjena je hatma koju su proučili imami MIZ Sarajavo pred dušu rahmetli Hasana Čengića, u čiju čast je redovna sedmična tribina i nazvana Islamske teme. Planirano je da prva dva predavanja budu održana u četvrtak, dok će naredna do mjeseca Ramazana biti održavana petkom.


Pojašnjavajući izbor Baščaršijske džamije za realizaciju ovog projekta, glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić je podsjetio na njeno važno nasljeđe.


– Ova džamija pamti brojne imame, brojnu ulemu, hafize, hatibe, mujezine, čestite i vrijedne mutevelije. Oko ove džamije je uvijek bilo živo, odvijao se život; a u njoj je bilo brojnih i različitih aktivnosti. Ona pamti i brojnu mektebsku djecu, organizirane hatma-dove, ikrar dove, šerijatska vjenčanja. Danas smo mi ovdje i na taj način će zapamtiti i nas, pa ćemo biti dio njene bogate sehare – poručio je dr. Velić.

Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus je uz pozdravne riječi pohvalio rad MIZ Sarajevo, poručivši kako je prema rezultatima rada uočljiva dobra saradnja između glavnog imama, njegovih saradnika, predsjednika Izvršnog odbora i imama.


Tokom predavanja muftija Grabus se referirao na dio teksta u kojem Šejh Jujo govori o dovi. Pojašnjavajući izbor autora istakao je važnost razvijanja svijesti o tome kako su učeni ljudi na našim prostorima tretirali određena pitanja, posebno ona univerzalna o kojima je bilo govora u prošlosti, te o kojima će se govoriti i u budućnosti. 


Naredna tribina će biti upriličeno u četvrtak 30. decembra u Baščaršijskoj džamiji gdje će se prisutnima obratiti dr. Senad Ćeman, profesor na Fakultetu islamskih nauka.

Facebook
Twitter