Search
Close this search box.

Islamske teme – hafiz Ammar Bašić o razlikama između nafake i bereketa

Jedanaesto predavanje u okviru tribine “Islamske teme” u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo 04. marta 2022. godine održao je hafiz mr. Ammar Bašić.

On je, uzimajući u obzir jedno od ustaljenih dunjalučki mišljenja o razlikama između vjernika i nevjernika istakao kako se ta razlika ne ogleda količini imetka, nego u bereketu.

Pojašnjavajući to, kazao je da treba osvijestiti razliku između nafake i bereketa. Istakao je kako je nafaka mjerljiva i kako se o njoj može govoriti kao o količini imetka, dok se bereketom smatra hajr u onome što imamo od imetka.

– Osoba može živjeti u malom stanu a u njemu biti zadovoljna; može imati malu porodicu među kojom vlada sloga ili voziti prosječan auto koji se ne kvari – primjerom je hafiz Bašić pojasnio navedenu razliku.

Osim nezadovoljstva, nepostojanje bereketa može rezultirati i pogrešnim upravljanjem onim što je čovjeku dato od dunjalučkih blagodati.

– Imamo pravo od Gospodara tražiti dunjaluk, ali više od toga trebamo tražiti bereket od Njega, jer nam je on garant da nam dunjalučka blagodat neće biti uzrok nekog oblika propasti – kazao je hafiz Bašić.

Istakao je da, ukoliko čovjek ima potrebu da se poredi sa drugima, svoje poređenje treba različito posložiti u pitanjima dunjaluka u odnosu na pitanja vjere.

– U dunjaluku gledajte one ispod sebe, a u pitanjima vjere one koji su iznad vas. Gledajući one koji su ispod nas u dunjalučkim pitanjima, jačamo vlastiti osjećaj zahvalnosti, kao i potrebu da pomognemo. Posmatrajući one koji su iznad nas u pitanjima vjere, motiviramo vlastito popravljanje – naglasio je.

Ukazujući na činjenicu kako je svaki pojedinac stvoren za određenom svrhom, hafiz Bašić je istakao obavezu prepoznavanja vlastitih talenata, uzimajući u obzir i poteškoće koje su dio tog procesa.

– Obaveza je da insan prepozna ono za šta ga je Allah nadahnuo, svakom je podaren talenat za određenu oblast. Ponekad sredina prilikom odrastanja nije u stanju to stimulisati, pa neki talenti ostanu neotkriveni. Ali život Poslanika a.s. i ashaba nas podučava da otkrivamo svoje talente, radimo na njihovom razvoju i stavimo ih na raspolaganje društvu i zajednici – kazao je hafiz mr. Ammar Bašić.

Program tribina “Islamske teme” će se prema planu rada MIZ Sarajevo realizirati na sedmičnom nivou do mjeseca ramazana.

Facebook
Twitter