Search
Close this search box.

Islamske teme – dr. Dautović o razumijevanju čovjekove dunjalučke odgovornosti

Četrnaesto predavanje u okviru tribine “Islamske teme” u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo 25. marta 2022. godine održao je dr. Ferid Dautović, direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka.

Govoreći o odgovornosti dr. Dautović je istakao da ona karakterizira pojedinca svjesnog Boga i Njegovih smjernica koji se trudi raditi ono čime je On zadovoljan.

– Brojni su ajeti koji govore o emanetu, povjerenju. U suri Muminun se spominje da su spašeni oni koji su odgovorni prema emanetima i ugovorima koje su preuzeli – istakao je Dautović, pojasniši kako se odgovornost spram obaveze može kontrolisati bogobojaznošću i ozbiljnim percipiranjem vlastite obaveze.

Povjerenje je, kako je naglasio dr. Dautović, neodvojivo od slobode koja je data čovjeku.

– Emanet je dat čovjeku. On ga preuzima ili iznevjerava shodno svojoj slobodi – kazao je. 

Podsjetio je da se o odgovornosti može govoriti na više nivoa.

– U temelju govora o ovoj temi su odgovornost prema Gospodaru i Poslaniku a.s. koje smo kao ljudi preuzeli. Osim pomenutih, svakodnevno preuzimamo različite odgovornosti i dužni smo njih ispoštovati, makar bile i sitne – rekao je dr. Dautović.

Naveo je kako kur’anski tekst podučava tome da je odgovoran pojedinac onaj koji priprema sebe za sutra.

– Ta vremenska odrednica može biti shvaćena bukvalno i metaforički, a razumijevamo je kao svijest o posljedicama onoga što činimo – poručio je.

Pomenutu tvrdnju je uputpunio zaključkom prema kojem je posljedica neodgovornosti, kolektivne ili pojedinačne je smutnja.

Tribini je prisustvovao i muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus koji je uručio prigodne poklone njenim organizatorima.

Podsjećamo, tribina neće biti realizovana tokom mjeseca ramazana zbog redovnih ramazanskih aktivnosti. 

Muftija je poklonio levhe, autorski rad kaligrafa Izudina Durakovića, glavnom imamu dr. Abdulgafaru Veliću, imamu Baščaršijske džamije hafizu dr. Muhamedu Čajlakoviću i predsjedniku MIZ Sarajevo Jusufu Zahiragiću.

Facebook
Twitter