Interaktivno druženje za mlade “Poslanik u mojoj svakodnevnici”

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo u okviru manifestacije “Selam ya Resulallah” 15. oktobra upriličeno je interektivno druženje za mlade “Poslanik u mojoj svakodnevnici”.

Druženje je sadržajno uključivalo razgovor o primjerima slijeđenja ili udaljavanja od Poslanikove a.s. prakse u svakodnevnom životu, prezentaciju video-sadržaja koji tematiziraju to slijeđenje i udaljavanje, te anketu koja je pratila tok razgovora, a kojoj su pristupili svi prisutni.

Panelisti uključeni u razgovor su aktivisti Mreže mladih Anida Tinjak, Merjem Mulalić, Amina Gljiva, te Mirnes Omerović koji su na osnovu vlastitih iskustava i obrazovanja govorili o odnosu prema preuzetim obavezama, vezi sa porodicom, odgovornosti prema domovini iz perspektive mlade osobe, a na temelju stila života Muhammeda a.s.

Program je počeo kur’anskim ajetima koje je proučio Rijad Čelenka, a nastavljen poezijom o Muhammedu a.s. koju je autentično interpretirao Mustafa Šehić. Uvodničar programa bio je Nedim Gondžić, dok su razgovor sa panelistima vodile koordinatorice Mreže mladih Sumeja Mešanović, Medina Hadžić i Umihana Šošić.

Argumenti i iskustva koje su panelisti predstavili jesu slika zrelosti, iskrenosti i objektivnosti. Njihov razgovor, kao i argumenti pojedinaca iz publike, te odgovori na ankete svjdoče nepristajanju na opća mjesta, niti na crno-bijelu sliku svijeta. Također, svjedoče i spremnosti da se iskreno progovori o vlastitim slabostima, što je značajan korak ka samodiscipliniranju.

U okviru programa, izvedbom ilahije se predstavio i hor Mreže mladih, nakon čega se prigodno obratio Miralem-ef. Babajić, pomoćnik glavnog imamam MIZ Sarajevo i koordinator Mreže mladih Muftijstva sarajevskog.

On je u svom obraćanju pohvalio organizaciju jednog sadržajno zahtjevnog programa. Naglasio je značaj uključivanja svih prisutnih u tok programa, čime se umjesto predavačke forme dobiva dijaloška. Kako je istakao, ovaj program je uspio u tome, zahvaljujući anketama i otvorenom razgovoru između moderatora, panelista i publike.

Naredna aktivnost u okviru manifestacije “Selam, ya Resulallah je predavanje koje će 17. oktobra u Bošnjačkom institutu održati dr. Mehmet Gormez.

Facebook
Twitter