Search
Close this search box.

Imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo posjetili Gacko, Bileću i Trebinje i uručili stipendije djeci povratnika


U posjeti medžlisima u istočnoj Hercegovini danas je boravila delegacija MIZ Sarajevo i Muftijstva mostarskog. Cilj ove posjete bio je upoznavanje sa životom povratnika te uručivanje stipendija djeci povratnika, kao i posjeta nani Fati, jednoj od prvih povratnika u Bileću.

Prema riječima glavnog imama MIZ Gacko Sadeta ef. Bilalića, koji je bio domaćin, na početku same posjete Hercegovini održan je prijem u Upravnoj zgradi MIZ Gacko, nakon toga u džamiji Mehmed-age Zvizdića u Kuli Fazlagića obavljen je namaz i uručene su stipendije za djecu koja pohađaju školu, prigodni pokloni za predškolsku djecu i omladinu, te poklon mladom bračnom paru koju očekuju prinovu za mjesec dana.

Posjetili nanu Fatu

– U Bileći, delegacija je posjetila nanu Fatu Jaganjac, koja čuva ključeve naše gradske džamije i jedna je od prvih povratnika u općini Bileća. Nani Fati je uručen prigodan poklon, kao i nani Safiri i njenom unuku. Na području Trebinja uručene su stipendije za troje djece školskog uzrasta koji žive u ovom gradu. Stipendija je uručena i djevojčici Asji, koja živi na Ivanici, samoj granici BiH i Hrvatske – izjavio je ef Bilalić i dodao da je zahvalan na posjeti sarajevskim imamima na čelu sa glavnim imamom dr Abdulgafarom Velićem Istočnoj Hercegovini.

– Svojom posjetom su donijeli radost za povratničku djecu kroz stipendije i darove koje su im uručili. Trudili smo se da im pokažemo sve ono što karakteriše Istočnu Hercegovinu i njene ljepote. Našu saradnju ćemo nastaviti kroz određene projekte koje će MIZ Sarajevo podržati. Sarajevski imami su danas praktično pokazali kako se daje stvarna podrška kolegama u RS i hvala im na tome – istakao je ef. Bilalić.

Muftija mostarski Salem ef. Dedović rekao je da je zaista lijep gest koji su učinili sarajevski imami.

– Ovo je jedna zaista lijepa gesta, gesta ljubavi, pažnje, solidarnosti i dobročinstva. Ovim naš glavni grad, naš centar iskazuje svoja osjećanja prema ovim rubnim prostorima, gdje je manji broj ljudi. Ali evo sretni smo što poslijednjih godina imamo značajan broj djece. U Gacku devetoro, u Trebinju troje, pa i ovdje u područnoj školi na Ivanici jedno. To su stvari koje ulijevaju nadu i optimizam da če se ova zajednica širiti i razvijati, jer imamo mlade ljude koji su spremni nositi se sa svim izazovima života nba ovim rubnim područjima – izjavio je muftija Dedović.

Glavni imam MIZ Sarajevo dr Abdulgafar Velić naveo je da je MIZ Sarajevo prisutan na ovim prostorim u mnogim aktivnostima.

Pripremili stipendije

– Ova današnja akcija je ipak malo drugačija. Sarajevski imami su od svojih sredstava pripremili stipendije i svakom školarcu, i prigodne poklone za svu ostalu djecu na području Gacka, Trebinja, Ivanice i Bileće. Stoga ova posjeta nosi jednu posebnu težinu i emocije“, zaključio je ef. Velić

Delegaciju MIZ Sarajevo sačinjavali su glavni imam dr Abdulgafar Velić, pomoćnici glavnog imama Amar Bašić, Elvedin Klisura, Miralem Babajić, Malik Šljivo, sekretar medžlis Muhamed Memić, imami Mehidim Bešlić, Muhamed Hafizović, Rijad Đedović, Ferid Ganić, kao i učači Kur’ana i ilahija Mustafa Isaković i Resul Alić, dok su delegaciju Muftijstva mostarskog činili muftija mostarski Salem-ef Dedović i Ilham Puce, rukovodilac službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog

(avaz.ba)

Facebook
Twitter