Search
Close this search box.

Hafiz Maid-ef. Ibrahimović svečano promovisan u doktora islamskih nauka

U ponedjeljak, 13. maja 2024. godine, na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru svečanom akademijom dodjele diploma svršenicima osnovnih, master i doktorskih studija obilježena je 23. godišnjica postojanja prve visokoškolske ustanove u Sandžaku. Na svečanosti je diploma uručena i hafizu Maid-ef. Ibrahimoviću, imamu u džematu Soukbunar MIZ Sarajevo, koji je na ovom Fakultetu odbranio doktorsku disertaciju pod naslovom “Hifz Kur’ana u Bosni i Hercegovini i Sandžaku od 1984. do 2021.” i time stekao titulu doktor islamskih nauka iz oblasti kiraeta.

Mentor dr. Ibrahimoviću bio je kurra hafiz prof. dr. Dževad Šošić, komentor hafiz prof. dr. Safet Husejnović, član komisije hafiz prof. dr. Almir Pramenković, a predsjednik komisije muftija prof. dr. Mevlud Dudić.

Maid Ibrahimović rođen je 17. januara 1979. god. u Maglaju, od oca Ramiza i majke rahmetli Zehre. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a potom 1999. godine završava Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu odličnim uspjehom. Potom odlazi u Medinu 2000. godine na stručno usavršavanje arapskog jezika nakon čega nastavlja studij na Islamskoj pedagoškoj akademiji u Zenici, na kojoj je diplomirao 6. septembra 2005. godine. Svoj akademski put nastavlja na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, odsjek za imame, hatibe i muallime koji završava 22. juna 2009. godine. Magistrirao je na Fakultetu za Islamske studije u Novom Pazaru 17. novembra 2015. godine.

U Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Maglaj radio je pet godina, od čega dvije godine kao vjeroučitelj i honorarni imam u džematima Bradići-Krušik i Tujnica, a od 1. septembra 2002. godine u džematu Čobe, gdje ostaje do 28. septembra 2005. godine.

Od 29. septembra 2005. godine do 31. decembra 2013. godine radi u džematu Maline, MIZ Travnik, a od 1. januara 2014. godine do danas u džematu Soukbunar, MIZ Sarajevo.

Hifz je položio pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ u BiH 16. februara 2011. godine, a njegov muhaffiz je bio hafiz dr. Fadil Bektaš. Muhaffiz je u Školi hifza MIZ Sarajevo, a do sada su njegova četiri kandidata položila hifz pred Komisijom Rijaseta IZ u BiH.

Pisao je za Preporod, Glasnik, Islamsku misao i druge časopise. Član je Školskog odbora Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Oženjen je i otac dvoje djece.

(Preporod.info)

Facebook
Twitter