Search
Close this search box.

Hafiska dova hafizu Midhat-ef. Begiću: Družeći se s Kur’anom insan bježi iz dunjalučke kaljuže u zagrljaj praiskonske ljepote

Bosna i Hercegovina i Islamska zajednica bogatiji su za još jednog hafiza. Proteklog vikenda, u nedjelju, 21. aprila 2024. godine, proučena je hafiska dova hafizu Midhat-ef. Begiću, imamu džemata Briješće Brdo, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo.

S obzirom na to da je hafiz Midhat Begić rodom iz Župče, MIZ Breza, dova je uz zajedničku organizaciju dva medžlisa – Sarajevo i Breza, organizovana u džamiji u Župči.

Pored velikog broja imama i hafiza, kolega hafiza Begića, dovi su prisustvovali i muftija sarajevski prof. dr. Nedžad-ef. Grabus, glavni imam MIZ Breza Zejd-ef. Sokić, glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić, glavni imam MIZ Visoko, Midhat-ef. Čakalović, izaslanik dekana FIN-a hafiz dr. Kenan Musić, te načelnici općina Breza i Ilijaš, Vedad Jusić i Akif Fazlić.

Program je otvorio hafiz dr. Kenan Musić, učenjem odlomaka iz Kur’ana, nakon čega su se prisutnima obratili Zejd-ef. Sokić i Abdulgafar-ef. Velić. Osim čestitki koje su uputili hafizu Begiću i njegovoj porodici, poručili su kako su ovakvi sohbeti dokaz da će u Bosni i Hercegovini biti selameta i berićeta.

Nakon obraćanja, uslijedilo je i učenje ilahija, te ajeta iz Kur’ana, koje su učili prisutni imami. Prisutnima se na kraju obratio i muftija sarajevski prof. dr. Nedžad-ef. Grabus, koji je prenio selame reisul-uleme u Bosni i Hercegovini, te hafizu Begiću uručio diplomu za uspješno položen hifz pred Komisijom za polaganje hifza Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Hafiz Midhat-ef. Begić rođen je 22.6.1990. godine od oca Hamdije i majke Redžibe. Nakon osnovne škole, završene u rodnoj Župči, upisuje Gazi Husrev-begovu medresu, koju pohađa od 2004 do 2008. godine. Nakon medrese diplomira na Fakultetu islamskih nauka 2014 godine. Prvi imamski angažman imao je u Medžlisu Islamske zajednice Kladanj – džemat Brateljevići. Nakon dvije godine u Kladnju, dolazi u MIZ Sarajevo, prvo u džemat Trzanj, a zatim džemat Briješće Brdo, gdje i danas radi. Oženjen je suprugom Almedinom s kojom ima sinove Ismaila i Ridvana.

Muhaffiz hafizu Begiću bio je hfz. mr. Abdusamed-ef Podojak, za kojeg kaže da je bio neizostavna karika na njegovom putu.

– Kroz cijeli put ga krasi strpljivost i nemjerljiva energija koja proizilazi iz velike ljubavi prema Kur’anu. Moj muhafiz je u 15 mjeseci učenja bio na raspolaganju u bilo koje doba dana, uzor kojeg sam se stidio ako ne bih pripremio dogovorene stranice, što je uveliko ubrzavalo moj put hifza – kaže hafiz Begić.

Zvanično učenje Kur’ana napamet, trajalo je oko 15 mjeseci. Prvi susret sa hfz. Abdusamedom je bio u septembru 2022. godine, a pred Komisijom je hafiz Begić bio u januaru 2024.

– Volim kazati da je svaki svršenik medrese, imam, jednim dijelom hafiz. Ono što učimo kroz medresu i studij na FIN-u ima veliki značaj na putu hifza, jer i prije zvaničnog učenja svaki od nas ima već mnogo naučenih dijelova Kur’ana – ističe hafiz Begić.

Na svakom putu postoje teške dionice, pa tako i u hifzu, govori hafiz Begić.

– Hvala Allahu, nisam imao dilema oko odustajanja, jednostavno sam znao da je prilika da okončam hifz baš sada, baš u ovom pokušaju, jer sam prije imao dosta neuspjelih pokušaja. Prilikom savladavanja prepreka najvažnija je dova, oslanjanje na Gospodara. Ali nakon toga razgovor sa muhafizom, porodicom, ljudima koji nas okružuju – govori mladi hafiz.

Svim učačima, a posebno onima koji uče hifz, savjetuje da u svakom momentu budu svjesni onoga što uče i izgovaraju. 

– To su riječi Stvoritelja svih svjetova koji je baš nas odabrao da nam se obrati, da nam uputi svoju riječ. Važno je Kur’an shvatiti lično. To da je Kur’an objavljen svim svjetovima je istinita fraza, ali to da je objavljen meni je veličanstven doživljaj. Kada insan uspostavi intimu sa Kur’anom, onda se raduje svakom učenju, a tužan je kada zbog drugih obaveza zapostavi Kur’an na određeni period. Shvatimo Kur’an kao poruku baš nama, baš ovdje i baš sada – poručio je hafiz Midhat efendija Begić.

Hafiz Midhat-ef. Begić prvi je hafiz sa područja Župče u posljednjih 20 godina.

(Preporod.info)

Facebook
Twitter