Search
Close this search box.

Grupa studenata iz Italije u posjeti MIZ Sarajevo

U utorak, 10. maja 2022. godine, grupa studenata iz Italije sa Univerziteta Ca’ Foscari iz Venecije posjetila je Medžlis Islamske zajednice Sarajevo. Riječ je o delegaciji koja boravi u višednevnoj edukativnoj posjeti Sarajevu u sklopu prezentacije projekta “Riječi prijateljstva: 1539. Gazi Husrev-begovo pismo duždu Venecije”, a predvode je i prof. dr. Vera Constantini i Ahmed-ef. Tabaković, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji.

Naime, Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji (IZBI) u saradnji s drugim tijelima i organizacijama, uključujući Univerzitet Ca ‘Foscari u Veneciji, Ambasadu Italije u Bosni i Hercegovini, Univerzitet u Sarajevu i Udruženje prijateljstva Italije i Turske, organizirala je 10. maja 2022. godine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci događaj pod nazivom “Riječi prijateljstva: 1539. Gazi Husrev-begovo pismo duždu Venecije”, gdje je prezentiran ovaj važan historijski dokument, razmijenjena iskustva i poduzeti koraci za unapređenje saradnje.

U Sultan Fatihovoj-Carevoj džamiji goste je primio glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić, sa svojim saradnicima i izrazio im dobrodošlicu. Glavni imam se zahvalio gostima na posjeti i upoznao ih o važnim aspektima islama i historijatu Sarajeva sa naglaskom na viševjekovnu tradiciju multikulturalnosti. Posjeti je prisustvovao gosp. Igor Kožemjakin, hazan Jevrejske opštine u Sarajevu.

Prisutni su naglasili dosadašnju dobru saradnju, te izrazili nadu u nastavak zajedničkih aktivnosti, sa posebnim akcentom na promociju kulture i dijaloga.

Facebook
Twitter